150 miljoen te veel betaald aan beurzen

ROTTERDAM, 16 JUNI. De Informatiseringsbank vordert 150 miljoen terug aan ten onrechte uitgekeerde studiefinanciering over het jaar 1992.

Ongeveer 85.000 studenten moeten een deel van hun uitkering terugbetalen, gemiddeld ongeveer 1.800 gulden. De fouten kwamen aan het licht bij een controle onder studenten die in dat jaar de basisbeurs ontvingen. Daarbij maakte de Informatiseringsbank vooral gebruik van gegevens van de belastingdienst en de onderwijsinstellingen. Vorig jaar is 3,7 miljard uitgekeerd aan zo'n 588.000 studenten. Tijdens de controle werd gelet op de juistheid van de opgegeven bijverdiensten van studenten, het al dan niet uitwonend zijn en of men wel was ingeschreven bij een erkende onderwijsinstelling. Vooral de bijverdiensten bleken fraudegevoelig: 63.000 studenten hadden met hun opgaven in totaal 75 miljoen te veel binnengehaald.