VN: 7.500 militairen extra naar Bosnië

WENEN, SARAJEVO, 15 JUNI. Secretaris-generaal Boutros-Ghali van de VN wil voorlopig 7.500 extra VN-militairen naar Bosnië sturen. Hij heeft gisteren ook een nieuwe Joegoslavië-conferentie voorgesteld.

Boutros-Ghali liet in Wenen weten 7.500 extra blauwhelmen te willen inzetten voor de bescherming van zes moslim-enclaves in Bosnië-Herzegovina die door de Bosnische Serviërs worden belegerd. De Veiligheidsraad plaatste onlangs de enclaves - Sarajevo, Gorazde, Zepa, Srebrenica, Tuzla en Bihac - onder bescherming van de VN. Algemeen wordt geoordeeld dat voor bescherming van die enclaves 34.000 militairen nodig zijn.

Boutros-Ghali zou de VN-soldaten in de enclaves willen toerusten met zware wapens, waarmee zij “krachtig” kunnen reageren wanneer ze worden aangevallen. Ze moeten controleposten aan de rand van de enclaves bemannen, afspraken over een staakt-het-vuren controleren en posten inrichten vanwaaruit offensieve militaire operaties van de Serviërs kunnen worden ontdekt.

Boutros-Ghali bepleitte gisteren een nieuwe, in Londen te houden vredesconferentie over ex-Joegoslavië waarop onder leiding van de EG en de VN moet worden gesproken over de tenuitvoerlegging en eventueel de amendering van het Vance/Owen-plan voor Bosnië-Herzegovina.

Boutros-Ghali kreeg voor dat plan de steun van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher.

In Bosnië zelf werd de omsingelde stad Gorazde gisteren opnieuw door de Serviërs beschoten. Een radio-amateur maakte melding van “helse” beschietingen. “Tientallen projectielen slaan in de stad in. Alles staat in brand en de (omliggende) dorpen worden verwoest”, zo meldde hij. Ook de Bosnische hoofdstad Sarajevo werd opnieuw bestookt door de Servische artillerie. Tot consternatie van de VN-troepen richtten de Serviërs gisteren een zwaar versterkte controlepost in langs de weg die het vliegveld met de stad verbindt. Zij sloten de weg enige tijd af, maar heropenden die later op verzoek van de VN. De controlepost stelt hen echter in staat de weg naar willekeur af te sluiten.

In Centraal-Bosnië verplaatste de strijd tussen de Bosnische Kroaten en de moslims zich naar Kiseljak, ten westen van Sarajevo. Het was voor het eerst dat in dit gebied op grote schaal werd gevochten. De leiding van het Bosnisch-Kroatische leger (HVO) beschuldigde gisteren de moslims van de vernietiging van tientallen Kroatische dorpen in Centraal-Bosnië en van de verdrijving van vele duizenden Kroaten. In Kakanj zouden tienduizend Kroatische vluchtelingen zijn aangekomen; vijfduizend anderen zouden nog in de bossen rondzwerven. (Reuter, AP, AFP)