Verkoop auto's in Europa keldert met 18 procent

ROTTERDAM, 15 JUNI. De verkoop van nieuwe auto's in West-Europa is vorige maand met achttien procent gekelderd. In vijftien van de zeventien Westeuropese landen waren de omzetten in de eerste vijf maanden lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deze sombere cijfers zijn deze week door de branche-organisatie European Automobile Manufactures Association (EAMA) bekend gemaakt. De verkoop van nieuwe auto's bedroeg volgens de EAMA in de eerste vijf maanden 5,5 miljoen stuks, tegen 6,6 miljoen stuks vorig jaar. In mei werden iets meer dan een miljoen nieuwe auto's geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van de EAMA.

Volgens de Britse krant The Financial Times, die zich eveneens baseert op industriestatistieken, zijn de verkopen in mei zelfs nog slechter uitgepakt. Deze krant meldde vanmorgen dat in mei naar schatting 973.000 nieuwe auto's in West-Europa zijn verkocht.

Vooral de Duitse autoproducenten hebben hun verkopen vorige maand zien inzakken. Mercedes-Benz en Volkswagen moesten omzetdalingen van respectievelijk 29 en 26 procent incasseren, zo meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vandaag. De Japanse fabrikanten lijken vooralsnog veel minder te lijden onder de slechte omstandigheden op de markt: Nissan en Toyota zagen hun omzetten vorige maand met slechts 5,5 en 7,7 procent teruglopen. Het Europese marktaandeel van de gezamenlijke Japanse autofabrikanten is in de eerste vijf maanden opgelopen van 11,9 tot 12,5 procent.

De Europese Commissie komt door deze ontwikkelingen steeds meer onder druk te staan om de handelsovereenkomsten met Japan op het gebied van auto's opnieuw aan te passen. In april hadden beide partijen nog afgesproken dat Japan zijn export naar Europa vrijwillig met 9,4 procent zou terugbrengen. De EG was er daarbij vanuit gegaan dat de Europese automarkt dit jaar met 6,5 procent zou teruglopen. Op basis van de verkopen in de eerste vijf maanden voorspellen de branche-organisaties nu dat de markt minstens veertien procent zal inkrimpen.

De Europese Commissie heeft de Japanse regering laten weten zo snel mogelijk - nog voor de zomer - te willen praten over een aanpassing van de Japanse auto-exporten naar Europa. Analisten achten de kans gering dat de Japanse autofabrikanten, die zelf ook te kampen hebben met verslechterende marktomstandigheden, vrijwillig tot zo'n reductie over zullen gaan.