Verdeeldheid clubs voorkomt play-offs hoofdklasse hockey

ROTTERDAM, 15 JUNI. De hockeyers in de hoofdklasse krijgen komend seizoen geen play-offs. Dat heeft het bondsbestuur gisteravond in Bunnik besloten nadat de betrokken verenigingen verdeeld bleken in hun mening. De verhouding tussen de voor- en tegenstanders lag ongeveer gelijk en dat vond het bestuur niet voldoende om play-offs in te voeren. Volgens competitieleider Wiert Doyer is er de afgelopen tijd wel een kentering geweest. “Tot een maand geleden was er nog bijna niet één club voor. Daarom moeten we volgend jaar de meningen nog maar eens peilen.”

Doyer vindt het niet gelukkig dat de mannen en vrouwen in de hoofdklasse nu verschillende competitievormen hebben. Bij de vrouwen werden afgelopen seizoen play-offs ingevoerd. Dat bleek een groot succes. Daarom is er besloten dat er een vervolg komt. Met name HGC, kampioen bij de vrouwen en nummer twee bij de mannen, is voorstander van play-offs in beide hoofdklassen. Landskampioen Bloemendaal is tegen.

Bondscoach Roelant Oltmans betreurt het zeer dat er geen play-offs komen. Volgens hem zou zo'n nacompetitie om de titel de spelers “een extra impuls” bieden. Oltmans begrijpt niet dat niet alle clubs uit de middenmoot en de onderste deel van de ranglijst voor het invoeren van play-offs zijn. Hij wijst op de afgelopen competitie bij de vrouwen waarin een groot aantal clubs heeft gestreden om een plaats bij de eerste vier die recht geeft om deelneming aan de play-offs. Ook aanvoerder Marc Delissen van het nationale team is een voorstander. Hij denkt dat veruit de meeste hockeyers dat zijn. Play-offs zullen voor een verbetering van het niveau zorgen, aldus Delissen.

Wel zal er zowel bij de mannen als de vrouwen een bekercompetitie worden ingevoerd. Daaraan mogen hoofdklassers en overgangklassers meedoen. Deelneming is niet verplicht. Het bondsbestuur gaat er echter vanuit dat alle clubs zullen inschrijven. Er zal dan worden begonnen met zes poules van zes ploegen. De winnaars en de twee beste nummers twee gaan over naar de kwartfinale. Daarna zal er een knock-outsysteem worden gehanteerd. De bekercompetitie zal voor een groot deel worden gespeeld in een periode dat de nationale teams internationale verplichtingen hebben. Over de precieze speeldata moet nog worden gesproken. In september vindt zowel bij de mannen als de vrouwen het WK voor de jeugd plaats. In april van het volgend jaar wordt in Lahore de strijd om de Champions Trophy gehouden.

De bekerwinnaars zullen voor het toernooi om de Europa Cup 2 worden ingeschreven. Dat heeft protest opgeleverd van Bloemendaal en HGC die dat niet terecht vinden omdat zij regelmatig zonder hun internationals in het bekertoernooi moeten uitkomen. Deze clubs hebben voorgesteld om de bekerwinnaar nog tegen de nummer twee en/of drie van de hoofdklasse te laten spelen. Volgens Wiert Doyer, competitieleider en KNHB-bestuurslid, is dat onmogelijk omdat de Europese hockerbond (EHF) eist dat in het geval van een bekertoernooi de winnaar ook aan het EC 2-toernooi meedoet.

De hoofdklassen beginnen komend seizoen op 3 oktober. Een maand eerder zal er een start worden gemaakt met het bekertoernooi.