Turkse aandelen als raket omhoog

De Turkse aandelenkoersen hebben gisteren, na de benoeming van de eerste vrouwelijke premier van Turkije, Tansu Ciller, een ongekende sprong omhoog gemaakt.

Het koersgemiddelde van 75 Turkse ondernemingen genoteerd aan de beurs van Istanbul schoot met 925,16 punten omhoog tot een nog niet eerder bereikte hoogte van 9760,67, ruim tien procent boven het slot van vrijdag.

De nieuwe premier is een voorstandster van privatisering van staatsbedrijven en wil het overheidsapparaat afslanken. In de negentien maanden dat zij in optrad als minister van economische zaken introduceerde zij onder meer een voor beleggingsfondsen gunstige fiscale regeling die een positieve uitwerking had op de beursstemming. Deskundigen menen dat de koersstijging in de komende dagen nog zal kunnen aanhouden en dat het beursgemiddelde tot nabij 12.000 kan oplopen.