Rapport van Verenigde Naties over schietpartij in Somalië: Pakistanen zijn niet begonnen

NEW YORK, 15 JUNI. De Verenigde Naties ontkennen dat Pakistaanse UNOSOM II-troepen afgelopen zondag in Mogadishou het vuur op de menigte hebben geopend. In een verklaring stelden de VN dat de eerste “schoten werden afgevuurd van dicht bij of uit de menigte”. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport over de gebeurtenissen in Somalië van afgelopen weekend.

Eerdere berichten meldden dat de VN-soldaten op de menigte begonnen te schieten. De secretaris-generaal wijst dat niet alleen van de hand maar stelt zelfs dat Somaliërs op de menigte schoten. Bij het gevecht vonden ten minste twintig ongewapende Somalische burgers, voornamelijk vrouwen en kinderen, de dood.

VN-zegsman Joe Sills sprak tegen dat de Pakistaanse VN-eenheden zijn begonnen met schieten. Ook de zegsman van secretaris-generaal Boutros-Ghali die gisteren de Veiligheidsraad inlichtte volgde de lezing van de VN-eenheden in Somalië. “De eerste rapporten tonen aan dat vrouwen en kinderen als schild werden gebruikt”, zo meldde de woordvoerder.

Het rapport beschrijft hoe zich zondagochtend om kwart over tien twee groepen demonstranten verzamelden bij kilometerpaal 4. Vrouwen en kinderen voorop, daarachter “agitatoren met megafoons”. Na een uur agitatie bedreigde de groep een Pakistaanse VN-post niet ver van de Egyptische ambassade. Zij begonnen stenen te gooien en haalden versperringen omver. Het openen van het vuur van dichtbij of uit de menigte werd gevolgd door “automatisch geweervuur uit een aangrenzend gebouw”. In reactie daarop begonnen op het dak geposteerde Pakistanen, die hun collega's dekking gaven, terug te schieten. Volgens de VN schoten de Somalische schutters op de menigte, wat gezien wordt als een bewijs dat het incident geënsceneerd was.

De VN hechtten er waarde aan de verklaring af te geven omdat volgens de rapporteur in de media aanvankelijk “alleen melding was gemaakt van schoten door de VN”. Volgens de verklaring zijn er sterke aanwijzingen dat opnieuw Mohamed Aideed voor het incident verantwoordelijk is.

Volgens de resolutie die vorige week werd aangenomen nadat 22 Pakistaanse militairen waren gedood, moeten de Somaliërs ontwapend worden, moet hun radiostation worden ontmanteld en moet “met alle middelen” worden getracht de daders te arresteren en te vervolgen. De ontwapening wordt uitgevoerd, het radiostation is vernietigd, nu moet alleen Mohamed Aideed nog worden opgepakt. Hoewel de Veiligheidsraad hieraan formeel vasthoudt, hebben westerse diplomaten daar een hard hoofd in. “Arresteren kan nog, maar wie gaat hem berechten”, vroeg een van hen zich af.

Een nader onderzoek wordt ingesteld naar de gebeurtenissen. Het is niet bekend of de VN-schutters op het dak gericht op Somalische schutters hebben geschoten of op de menigte. Ook is nog niet vastgesteld of sommige of alle slachtoffers daadwerkelijk door Somalische kogels zijn getroffen.

De secretaris-generaal betreurt de slachtoffers onder de burgerbevolking maar zegt ook dat deze onvermijdelijk zijn om orde en wet te kunnen handhaven. De Verenigde Staten hebben het aantal gevechtshelikopers dat wordt ingezet om Aideed uit te schakelen verdubbeld tot acht. In Mogasihu was het overigens betrekkelijk rustig.

    • Lucas Ligtenberg