Paniekverkopen van aandelen Ferruzi

ROME, 15 JUNI. De aandelen van de Ferruzzi-groep, de tweede industriële groep in de Italiaanse particuliere sector, hebben gisteren een dramatische koersval doorgemaakt op de beurs, nu de familie de controle over het bedrijf in feite heeft overgedragen aan de banken waarbij zij in het krijt staat.

Op de beurs in Milaan, die om twee uur dicht gaat, werd voor de aandelen van het chemische concern Montedison, onderdeel van Ferruzzi, geen slotkoers vastgesteld. Op de elektronische SEAQ-beurs in Londen daalde Montedison in de loop van de dag met 28,7 procent.

De aandelen Ferruzzi Finanziaria, de overkoepelende holding waarin de familieholding Serafino Ferruzzi 48 procent heeft, daalde in Milaan met 13 procent en in Londen met 19,9 procent.

In een reactie op deze paniekverkopen heeft het consortium van vijf banken dat een reddingsplan opstelt voor Ferruzzi, gisteravond de controle over de verzekeringsmaatschappij Fondiaria overgenomen en haar een kapitaalsinjectie van één biljoen lire gegeven, bijna 1,3 miljard gulden, om een deel van de schulden te dekken.

Hiermee keert de Florentijnse verzekeringsmaatschappij terug onder de vleugels van Mediobanca, de handelsbank die het consortium van vijf banken leidt. Fondiaria was voor de helft van Ferruzzi, voor de helft van de erven van Camillo De Benedetti. Enrico Cuccia, ex-president van Mediobanca die nog steeds een macht achter de schermen is, streeft samenwerking na tussen Fondiaria en de verzekeringsmaatschappij Generali.

Deze maand hebben de aandelen van de Ferruzzi-groep op de beurs twee biljoen lire verloren, ruim 2,5 miljard gulden. Op 4 juni stond Montedison in Milaan nog op 1132 lire, gisteren zakte zij onder de 730 zonder dat een koper was te vinden. De aandelen Ferruzzi Finanziaria stonden op 4 juni op 1021 lire en sloten gisteren op 662 lire.