Nederlandse mannen zetten op EK in Menton een stap in de goede richting; Geluk aan zijde nationaal bridgeteam

MENTON, 15 JUNI. Na een aarzelend begin (10-20 tegen Groot-Brittannië en 19-11 tegen Monaco) hebben de Nederlandse mannen op het EK bridge in Menton een stap in de goede richting gezet. In de derde ronde werd Griekenland naar een 22-8 nederlaag gespeeld. Net als de Britten trachtten de Grieken de strijd in de slemzone te beslechten. Dit keer was het geluk aan de zijde van Oranje: de Grieken zaten vaak veel te hoog.

Debutant Piet Jansen was nog het middelpunt van een incident. Zijn tegenstander legde eerst een pasbod op tafel en nam dat tien seconden later weer terug. Jansen vond dit te gek en riep om arbitrage. De arbiter liet het herstelde bod in tact. Jammer voor Nederland, dat anders nog veertien extra imps had veroverd.

Daarna wachtte het traditioneel sterke Zweden. Halverwege, na twaalf spellen, had Nederland een voorsprong opgebouwd van 25 imps. Een knappe prestatie van de degelijk opererende Muller-De Boer en Westra-Leufkens, omdat de spellen vrij vlak lagen. In de tweede helft werd een gedeelte van de voorspong weer prijs gegeven, voornamelijk in één spel. Toen alle schermutselingen achter de rug waren, had Nederland toch nog gewonnen, zij het minimaal: 16-14.

Voorlopig lijkt favoriet Frankrijk zijn rol waar te maken. Het won al zijn wedstrijden, net zoals trouwens Polen. Na vier ronden staan deze landen één (84) en drie (81), met het vriend en vijand verbazende Zwitserland (83) op de tweede plaats. Nederland is elfde met 67 punten, nog boven het midden. De fel begeerde vierde plaats echter, die recht geeft op een ticket naar het WK in Chili, lijkt nog ver weg.

Bij het EK paren voor vrouwen gaat het voorlopig goed met Nederland. Verbeek-Van Zwol (8), Arnolds-Vriend (10) en Pasmans-Simons (26) plaatsten zich in de finale van de laatste 28. Nadat vanmorgen de helft van die finale was afgewerkt, had het duo Verbeek-Van Zwol nog steeds medaillekansen. Het paar stond zesde.

Nederland-Zweden, spel 10, gesloten kamer:

Oost geverNoord

Allen kw.ß7 V98

ß6 AVB965

ß5 B7

ß4 32

WestOost

ß7 B10ß7 AH652

ß6 H1083ß6 742

ß5 AH93ß5 V8

ß4 B86ß4 V54

Zuid

ß7 743

ß6 -

ß5 106542

ß4 AH1097

West Noord Oost Zuid

De Boer Morath Muller Bjerregaard

1ß7 pas

2ß4 2ß6 pas pas

3SA pas pas pas

Start: ß5B voor het aas, dan ß710, klein, klein, klein, ß7B idem, ruiten naar de vrouw, ß7AH en de laatste schoppen (dummy een ruiten, een harten en een klaveren weg), klaver na: ß4AH meegenomen en ruiten voor de heer, kleine harten voor de boer in noord, ß6A en tenslotte wordt ß6H de negende slag. In de open kamer gaat 3SA -1 na klaverenstart: 12 imps voor Nederland.

    • Jan van Cleeff