Malawi kiest in referendum stelsel van pluralisme

LILONGWE, 15 JUNI. De democratische oppositie van Malawi eist de overwinning op in het referendum over de invoering van een meerpartijenstelsel dat gisteren werd gehouden.

Na telling van zeventig procent van de stemmen blijkt dat de bevolking vooral in de steden heeft gestemd voor pluralisme. Het referendum kan het einde betekenen aan 29 jaar van alleenheerschappij door het staatshoofd dr. Kamuzu Hastings Banda. Volgens onafhankelijke waarnemers was de opkomst veel groter dan bij de verkiezingen onder het éénpartijenstelsel van de afgelopen dertig jaar. Meer dan tachtig procent van de 4,5 miljoen ingeschreven kiezers zou hebben gestemd. “Het gaat heel goed. De zwarte haan is dood”, zei leider Bakuli Muluzi van de oppositiepartij Verenigd Democratisch Front (UDF). De zwarte haan is het symbool van de regerende Congrespartij, een stormlamp dat van de oppositie. Door deze symbolen kunnen ook analfabeten (59 procent van de bevolking) zonder hulp hun stem uitbrengen. De oppositiepartijen willen dat binnen een half jaar algemene verkiezingen worden uitgeschreven. De resultaten uit meer afgelegen delen van het land, die later vandaag verwacht worden, kunnen de uitslag nog ten nadele van de oppositie bijkleuren. De bevolking van deze streken is conservatiever en laat zich mogelijk intimideren door de geheime politie. (AFP)