Investering 1,5 miljard in Laakhaven

DEN HAAG, 15 JUNI. De overheid en een aantal particuliere ondernemingen gaan 1,5 miljard gulden investeren in het voormalige industrieterrein Laakhaven bij het station Hollands Spoor in Den Haag.

In het gebied worden onder meer het onderkomen van de Haagse Hogeschool (voor 14.000 studenten) en het nieuwe hoofdkantoor van de Consumentenbond gevestigd. De Nederlandse Spoorwegen beginnen volgend jaar met de renovatie van het station Hollands Spoor. Behalve 160.000 vierkante meter kantoor- en winkelruimte komen er 380 woningen. Verder zal in het gebied een ondergrondse parkeergarage met 1.400 plaatsen worden gebouwd.

Vanmiddag tekenden minister Alders (VROM), wethouder Martini (economische zaken) en de vastgoedondernemingen Wilma en Amstelland het contract voor het project, dat in het jaar 2006 zal zijn afgerond.

De gemeente Den Haag betaalt 200 miljoen gulden voor de herontwikkeling van Laakhaven Hollands Spoor, waarvan een kleine 30 miljoen voor de sanering van de bodem. De directie van de NS besloot vorige week 29 miljoen gulden in de vernieuwing van de stationshal van Hollands Spoor te steken.

Het Laakhavengebied bestaat uit een reeks binnenhavens die begin deze eeuw even buiten de bebouwde kom werden gegraven. In de jaren '60 en '70 liepen de industriële activiteiten sterk terug.