"Ik steel er wat bij, kleine dingetjes'

Het klonk als een noodkreet. Directeur A. van der Zalm van een basisschool in de Haagse Schilderswijk-west vroeg vorige week aandacht voor de problemen in zijn buurt. Zijn leerlingen werken soms als drugskoerier. Vandaag de tweede aflevering in een korte serie over de wijk: de verslaafden.

DEN HAAG, 15 JUNI. Vorige week werd hij voor de 35ste keer opgepakt. “Ik schrok er zelf van, toen ze dat voorrekenden. Ik was aangehouden bij een drugspand waar ik net een balletje had gehaald. De herone moest ik afgeven, daarna lieten ze me gaan.” Marcel (31) is op weg naar de methadonbus waar hij dagelijks komt, met zo'n 180 andere verslaafden uit de Schilderswijk. Om zijn magere benen slobbert een trainingsbroek, de capuchon van zijn regenjas heeft hij stevig dichtgeknoopt.

Behalve methadon gebruikt Marcel dagelijks drie “balletjes”, ongeveer 0,75 gram, herone. “Ik denk iedere dag: "Ik moet kappen.' Maar dan ga ik me vervelen en begin ik weer.” Hij woont in een gehuurde kamer in de Westlandsestraat, aan de rand van de Schilderswijk, en leeft van een uitkering. “En ik steel er wat bij in de buurt, kleine dingetjes. Want een balletje kost toch 25 gulden.”

Hij vult zijn dag met slenteren op straat, ook in de buurt van scholen. “Als ik kinderen had, ging ik hier niet wonen. Veel te veel rotzooi.” Dat kinderen worden gebruikt als koerier, daarover heeft hij op straat wel horen vertellen. “Maar ik heb het nooit gezien.” Zelf zegt hij zich niet bezig te houden met handel.

De verslaafde is een van de schaarse voetgangers in de wijk die de regen trotseert. Hij slentert langs verveloze huizen, dichtgetimmerde ramen en coffee shops. “Kijk, dit was altijd een tentje”, zegt hij wijzend op een dichtgemetseld pand aan de Vaillantlaan. “Hier heb ik vaak gekocht. Maar ik moet telkens naar een ander huis, want na een week of drie krijgen ze een waarschuwing van de politie en dan verhuizen ze.”

Marcel is geboren en getogen in de Schilderwijk. De buurt is erg veranderd in de afgelopen 31 jaar, vindt hij. “Er wonen veel meer buitenlanders, daar heb ik geen last van. Maar het is ook een zootje geworden, hierzo.” Met zijn vrienden van vroeger gaat hij niet meer om. “Die gebruiken geen van allen. Ik heb in de buurt een paar kennissen, ook gebruikers, met wie ik wel eens een bakje ga drinken. Maar meestal ben ik alleen en verveel me rot. En als ik me verveel, ga ik weer gebruiken.”

Tussen de twaalf- en dertienhonderd harddruggebruikers komen in de Schilderswijk-west en de Transvaalbuurt, aldus een agent van het bureau waar die twee wijken onder vallen. “Ze komen van buiten Den Haag hier naartoe.” Volgens de politie zijn er in de buurt ongeveer tien gebruikerspanden en twintig panden waar drugs wordt verhandeld. Veel van de verslaafden wonen in de talloze panden die leeg wachten op de door geldgebrek vertraagde renovatie.

Een mager meisje in paars joggingpak zit in het portiek van een dichtgetimmerd huis, pal naast een basisschool. In haar linkerhand houdt ze een zakspiegeltje, met haar andere hand probeert ze haar stugge haar te kammen. Als kinderen haar nieuwsgierig naderen, schreeuwt ze dat ze weg moeten gaan. De scholieren rennen naar hun onderwijzer op het schoolplein. “Mees, mees, een junkie”, roepen ze opgewonden. Het meisje hoort hen al niet meer.

Het Paul Krugerplein is een van de plekken in de Schilderswijk waar gedeald wordt. Het plein ligt er verlaten bij onder een druilerige regen. In een portiek schuilt Hassan (41). “Anders is het hier gezellig, in de zon. Dan zit het hele plein vol”, zegt hij. “Iedere dag hang ik hier rond met mijn vrienden, allemaal uit Marokko. Iedereen gebruikt. Ook de mensen van wie ik dacht: "Die gaat nooit gebruiken.' ”

Behalve gebruiker is Hassan ook handelaar. “Ik werk als tussenpersoon, want van mijn uitkering houd ik niets over. Ik moet klanten zoeken enzo. Dan krijg ik wat te roken. Maar meestal willen ze daar jonge jongens voor.” Als hij verder wil vertellen over het dealen, mengt een man die ook in het portiek is komen staan, zich in het gesprek. “Waar is al dat gevraag goed voor?” wil hij weten. “Wij houden hier niet van indringers, dus rot op!”

De naam van Hassan is op zijn verzoek gefingeerd.

    • Birgit Donker