Handelsoverschot van Japan daalt verrassend

TOKIO, 15 JUNI. Na 28 maanden explosieve stijging is het Japanse handelsoverschot in de afgelopen maand mei voor het eerst gedaald. Ook het handelsoverschot met de VS daalde.

kVolgens de vandaag door het ministerie van financiën in Tokio bekendgemaakte cijfers bedroeg het Japanse handelsoverschot in mei 7,72 miljard dollar tegenover 7,73 miljard dollar in dezelfde maand van het vorige jaar. In maart van 1993 bereikte het handelsoverschot nog het recordcijfer van 13,78 miljard dollar. Het handelsoverschot met de VS kwam in mei uit op 2,7 miljard dollar tegenover 2,8 miljard dollar in mei 1992.

De daling komt als een complete verrassing. Alle deskundigen gingen ervan uit dat door de almaar stijgende yen tegenover de dollar de Japanse uitvoer weliswaar duurder en de invoer goedkoper zullen worden, maar dat dit pas later zichtbaar zou worden in het volume. Voorlopig zou de dalende dollar de waarde van het handelsoverschot alleen maar opstuwen, omdat de Japanse exporteurs meer dollars zouden vragen voor hun produkten door hun prijzen te verhogen.

Vandaag zette de yen zijn opmars voort en sloot opnieuw hoger. De yen sloot in Tokio op 105,03 yen voor een dollar, 0,17 dollarcent hoger dan gisteren.

Vorige week is in Washington een nieuwe ronde handelsbesprekingen begonnen tussen de VS en Japan, die volgende week in Tokio zullen worden voortgezet. Om het almaar groeiende handelsoverschot van Japan tot staan te brengen eisen de VS van Japan dat het instemt met "importtargets' voor een reeks van Amerikaanse produkten. Japan weigert dit.