Fokker profiteert op beurs van grote orders Indonesië

AMSTERDAM, 15 JUNI. De orders voor de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker zijn vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs door de beleggers beloond. Rondom het middaguur noteerde het aandeel-Fokker 15,80 gulden, een gulden meer dan de slotkoers van gisteren.

AMSTERDAM Welke orders de koers omhoog hebben gedrukt was vanmorgen niet geheel duidelijk. De meeste handelaren hielden het erop dat de koersstijging samenhang met het bericht uit Parijs dat de Nederlandse vliegtuigbouwer vijftien toestellen van de nieuwe F 70 heeft verkocht aan en nog eens vijf opties heeft ontvangen van Indonesische luchtvaartmaatschappijen. Vanmorgen werd het verkoopcontract ter waarde van 400 miljoen dollar ondertekend op de internationale luchtvaartentoonstelling van Le Bourget.

Sommigen handelaren wezen er echter op dat deze orders afgelopen zaterdag al waren uitgelekt in NRC Handelsblad en gisteren werden verwerkt in de koersstijging van 7 dubbeltjes tot 14,10 gulden. De koersstijging van vanmorgen schreven zij toe aan een - nog onbevestigd - bericht in Trouw dat de KLM een miljardenorder voor de F70 wil plaatsen.

De grote verliezer was bierbrouwer Heineken, die maar liefst 4,10 gulden verloor op 179,70 gulden. De oorzaak daarvan lag in het gerucht op de beurs, dat een buitenlands effectenhuis een verkoopadvies heeft afgegeven voor het aandeel-Heineken. “Dat fonds wordt in grote omzetten aangeboden”, meldde een handelaar. “En er is absoluut geen vraag”. De omzet bedroeg even na de middag bijna 175.000 stuks.

Een andere verliezer was Hoogovens, die een flink stuk van de winst van de afgelopen dagen inleverde. Het aandeel verloor 1,20 gulden op 32,50 gulden. Het was het gevolg van winstnemingen door beleggers, die willen profiteren van de recente koersstijging. De vraag naar aandelen van het staal- en aluminumconcern die de laatste dagen de koers flink had opgedreven, viel vanmorgen weg. “De buitenlandse koper heeft zijn transactie afgerond,” luidde de conclusie van een handelaar.

Hoogovens en Heineken drukten de stemming op Beursplein 5 heel duidelijk, terwijl ook de wat lagere buitenlandse beurzen geen stimulans vormden. De EOE-index stond vanmiddag op 315,73, een verlies van 0,52 punten. De beurs was nerveus en had enerzijds een opwaartse druk van de hogere dollar en een behoorlijke obligatie-handel, maar leed tegelijkertijd onder de verzwakkende obligaties in Duitsland.

Desondanks wist een groot aantal fondsen winst te boeken, onder meer door de sterkere dollar. Bij de internationals boekte Unilever opnieuw winst. Het voedings- en wasmiddelenconcern, dat gisteren al een koersstijging van twee gulden had beleefd, ging nu drie dubbeltjes omhoog naar 198,60 gulden. KLM veerde vier dubbeltjes op tot 26,20, Philips noteerde tien cent hoger op 28,10 gulden, terwijl Akzo 70 cent verloor op f 146,60. Het aandeel Koninklijke Olie werd twee kwartjes duurder op 171,50 gulden.

De Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwprodukten Hunter Douglas noteerde 1,20 gulden cent hoger op 52,60, terwijl DSM 1,40 gulden meepakte op 87,60. Daarentegen moest de fabrikant van kopieermachines Océ-van der Grinten een gulden achteruit naar 50,70 gulden. Op de lokale markt sprong Tulip in het oog. Het computerbedrijf in Den Bosch ging 1,10 hoger op 12,90.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week begonnen met een paar punten winst. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging omhoog met 9,64 punten tot 3514,65 punten. De omzet bereikte de 205 miljoen aandelen na 255 miljoen eind vorige week.

De handelaren gingen omzichtig te werk. Hun houding werd ingegeven door de vandaag te publiceren Amerikaanse consumentenprijzen in de VS. Een van de weinige uitschieters was Eastman Kodak. Dit concern maakt dinsdag details bekend over de al in grote lijnen gepubliceerde herstructurering.

TOKIO In het Verre Oosten bereikte de dollar de laagste slotkoers sinds de Tweede Wereldoorlog. In Tokyo werd de handel afgesloten met een dollarkoers van 105,03 yen, iets minder dan de 105,20 yen van maandag. Tijdens de handel was de Amerikaanse munteenheid zelfs weggezakt naar 104,80 yen, maar interventies door de Japanse centrale bank haalden de koers weer wat omhoog. De federatie van Japanse werkgeversorganisaties heeft de centrale bank opgeroepen tot een renteverlaging om de koersstijging van de yen een halt toe te roepen. De effectenbeurs van Tokyo moest behoorlijk wat terrein prijsgeven. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 351 punten (1,7 procent) tot 20.045,88. Daarmee zit de index nog maar net boven de belangrijk geachte grens van 20.000.