Duitse PTT plaatst grote opdracht voor glasvezel bij AT&T

ROTTERDAM, 15 JUNI. Het telecommunicatieconcern AT&T Network Systems International heeft van de Duitse PTT een grote order ontvangen voor de aanleg van een glasvezelkabelnet. De ontwikkeling en de produktie zullen voor een groot deel gebeuren bij de Nederlandse AT&T-fabriek in Huizen.

De bekendmaking van de Duitse order voor een dochter van het Amerikaanse AT&T-concern komt net na recente mededelingen van de Amerikaanse regering dat Washington een bilateraal akkoord heeft gesloten met Duitsland over de opening van de markt voor telecommunicatie. “Louter toeval”, zegt een woordvoerder van AT&T NSI in Nederland. De order is volgens hem eind vorige week officeel door de Duitse PTT bekrachtigd en “heeft niets te maken met het akkoord”.

De beslissing van de Duitse regering om als eerste lidstaat van de Europese Gemeenschap de binnenlandse markt geheel open te stellen voor Amerikaanse aanbieders van telecommunicatie is slecht gevallen bij een aantal EG-partners. De Franse minister van buitenlandse zaken, Richard Duque, zei gisteren in een reactie “zich niet te kunnen voorstellen dat zo'n inbreuk op de Europese solidariteit getolereerd zal worden”. De EG besloot vorige maand tot sancties tegen de VS, nadat de Amerikanen al soortgelijke acties hadden ondernomen als protest tegen de huidige concurrentievoorwaarden in de Europese telecommunicatiesector.

AT&T NSI is verheugd over de opdracht van de Duitse PTT. Volgens de woordvoerder van dit concern zal de komende jaren “voor honderden miljoenen” worden genvesteerd in de aanleg van glasvezelkabelnetten, zowel bestemd voor gebruik door particulieren als door bedrijven. De Duitse order, waarbij 500.000 gezinnen (voornamelijk in Oost-Duitsland) zullen worden aangesloten op een net van glasvezelkabel, levert AT&T NSI 200 miljoen gulden op.

Ook de Nederlandse PTT wil naar eigen zeggen de komende jaren door het hele land glasvezelkabels aanleggen. De beslissing om woonhuizen aan dit netwerk te koppelen - zoals nu in Duitsland gaat gebeuren - is volgens de PTT afhankelijk van bedrijfseconomische overwegingen.