Cambodjaanse separatist vlucht naar Vietnam

PHNOM PENH, 15 JUNI. Prins Norodom Chakrapong, de leider van een afscheidingsbeweging in Oost-Cambodja is vandaag naar Vietnam gevlucht. Dat hebben VN-functionarissen in het Oostcambodjaanse Svay Rieng gemeld.

Chakrapong, bijgenaamd de rode prins en een zoon van het Cambodjaanse staatshoofd, prins Norodom Sihanouk, stak vanmorgen de Cambodjaans-Vietnamese grens over met een konvooi van 20 voertuigen, waarin tientallen van zijn aanhangers zaten. De prins en zijn gevolg gaven hun wapens af aan de Vietnamezen.

Chakrapong, die lid is van de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij (CPP), riep afgelopen zaterdag de zeven oostelijke provincies van Cambodja uit tot autonoom gebied. Hij zei daarmee te protesteren tegen de uitslag van de verkiezingen va mei, waarin de regerende CPP haar meerdere moest erkennen in de oppositionele Funcinpec, geleid door Chaprakongs halfbroer, prins Norodom Ranariddh.

Of met de vlucht van Chaprakong een einde is gekomen aan de afscheiding is nog onduidelijk. De Verenigde Naties hadden de afgelopen dagen al een groot deel van het VN-personeel uit de zeven opstandige provincies teruggetrokken, terwijl het regeringsleger (CPAF) zich op de vlakte hield. Onduidelijk blijft ook in hoeverre de leiders van de CPP in Phnom Penh de afscheiding ondersteunden.

Gisteren had prins Sihanouk, op de eerste zitting van het nieuw gekozen parlement - dat zijn status van interim-staatshoofd veranderde in een permanente - een pleidooi gehouden voor het beëindigen van het separatisme van Chakrapong, maar op welke manier dat moest gebeuren zei Sihanouk niet.

In Cambodja is een machtsvacuum ontstaan nadat een poging van Sihanouk, tien dagen geleden, om onder zijn leiding een coalitieregering te vormen, mislukte door tegenwerking van Funcinpec. Een coalitie van de CPP en Funcinpec behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Sommige waarnemers zien in de manoeuvres van Chaprakong een poging van de CPP haar positie in de onderhandelingen te verstevigen. Funcinpec bezet 58 van de 120 zetels in de grondwetgevende vergadering, CPP heeft er 51.

Hanoi liet vandaag in een reactie op de vlucht van Chakrapong weten dat hij niet kon worden tegengehouden, omdat hij over een diplomatiek paspoort beschikt. Het is echter niet waarschijnlijk dat ook alle meegereisde aanhangers van Chakrapong over diplomatieke papieren beschikken en hun toelating tot Vietnam wijst er op dat Hanoi kennelijk belang heeft bij meningsverschillen in het buurland. Vietnam bracht in 1979 met een militaire invasie de voorganger van de CPP (de Revolutionaire Volkspartij van Kampuchea - KPRP) aan de macht. De voormannen van de KPRP, onder wie Hun Sen en Heng Samrin, waren eind jaren zeventig ook naar Vietnam getrokken, toen op de vlucht voor de Rode Khmer. (AP, Reuter, AFP)