Brazilië gaat inflatie te lijf met nieuw plan

BRASILIA, 15 JUNI. Met overheidsbezuinigingen en de versnelde uitvoering van privatiseringen wil Brazilië de inflatie te lijf gaan en zijn economische groei stimuleren. Het grootste land van Latijns-Amerika ziet af van controle op de prijzen en het deviezenverkeer, zo blijkt uit de maatregelen die de Braziliaanse minister van economische zaken, Fernando Henrique Cardoso, gisteren bekendmaakte.

De voorgaande plannen hebben niet veel effect gehad, want het land verkeert in een diepe recessie. De inflatie bedraagt ongeveer dertig procent per maand. De overheidsuitgaven moeten nu met zes miljard dollar worden verminderd, op een begroting van 240 miljard dollar. Later moeten meer bezuinigingsmaatregelen volgen. Minister Cardoso wil de verkoop van staatsbedrijven versneld uitvoeren. Op het lijstje staan de spoorwegen, elektriciteitsmaatschappijen, staal- en petrochemische ondernemingen en kunstmestbedrijven. Het Braziliaanse Congres wordt gevraagd in te stemmen met een grotere buitenlandse deelneming in de privatisering.

Verder krijgen alleen de deelstaten en gemeenten die bij zijn met de terugbetaling van leningen aan de rijksoverheid overheidssteun. Staten en steden halen veertig procent van de te innen belastingen binnen en zijn de regering veertig miljard dollar schuldig. Er moet een nieuwe regeling komen voor deze schulden, die volgens Cardoso een van de oorzaken van de inflatie zijn.

Regionale staatsbanken die onder toezicht staan van de gouverneurs van de deelstaten, mogen geen geld meer aan de diverse overheden lenen. De centrale bank krijgt de bevoegdheid om, indien nodig, deze regionale banken te sluiten. De eerste reacties in het Braziliaanse Congres waren positief. Volgens de kranten hangt de toekomst van de regering van Itamar Franco ervan af.