Betogers in Sofia eisen vertrek Zjelev

SOFIA, 15 JUNI. Tienduizenden aanhangers van de oppositie hebben gisteren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia het aftreden van president Zjeljoe Zjelev en vervroegde algemene verkiezingen geëist. Ze kregen de steun van vice-president Blaga Dimitrova, die in een televisietoespraak eveneens aandrong op vervroegde verkiezingen.

De demonstranten gingen de straat op naar aanleiding van een toespraak van Zjelev, zondag, waarin hij de belangrijkste oppositiepartij, de Unie van Democratische Krachten (SDS), die hij zelf heeft opgericht en die hij tot zijn verkiezing tot president heeft geleid, verweet “de grondwettelijke orde en de democratische instanties van de staat” in gevaar te brengen. Hij kondigde aan de druk van de SDS om af te treden te weerstaan en niet te wijken voor wat hij noemde “politieke chantage”.

De demonstranten maakten Zjelev uit voor “verrader” en beschuldigden hem met de ex-communisten samen te werken tegen de SDS. Ook zou de president verhinderen dat voormalige communisten worden gestraft voor hun misdrijven ten tijde van het socialisme. In een toespraak tot de menigte zei een SDS-parlementariër, Michail Nedeltsjev, dat “we een eind moeten maken aan de leugen dat de democratie regeert” en dat “we het land moeten beschermen tegen de restauratie van het communisme”.

Sinds enkele dagen staat op het centrale plein van Sofia een “tentenstad” van demonstranten, die daar willen blijven zitten tot de president opstapt. Hun leider, Edvin Soegarev, een parlementariër, is in hongerstaking gegaan om het vertrek van Zjelev af te dwingen. (Reuter, AP)