Besmette Hatianen naar VS gebracht

GUANTANAMO, 15 JUNI. “Dit is geen kamp, het is een gevangenis.” Bob Brutus, een politiek vluchteling uit Hati, verbleef twintig maanden in het Amerikaanse detentiekamp Guantanamo in het zuiden van Cuba. Gisteren werd hij met 26 anderen overgebracht naar de VS, nadat een Amerikaanse rechter daartoe opdracht had gegeven. Sinds het kamp in 1991 werd opgericht herbergde het tienduizenden Hatianen, die door de kustwacht waren opgepikt terwijl ze per boot op de vlucht waren naar de VS. Er zijn er nu nog 113 over. De meesten van hen zijn besmet met het HIV-virus, dat aids veroorzaakt. Binnen tien dagen zullen ze allemaal het kamp verlaten.

Peddy Jean-Louis (24) mocht drie maanden geleden al weg uit het kamp, nadat een rechter bepaald had dat 36 aids-patiënten uit het kamp medische behandeling moesten ontvangen. Hij was één van de Hatianen die zijn eiland ontvluchtte nadat president Jean Bertrand Aristide in 1991 werd verdreven door militairen. Bij zijn ontsnapping ontmoette hij zijn vrouw, Janine. Ze namen een boot naar Jamaica, maar die werd uit de koers geblazen. De Amerikaanse kustwacht pikte hen op en bracht hen naar Guantanamo. Daar deelde Jean-Louis een tent met 41 andere volwassenen. Privacy was zeldzaam in het met prikkeldraad afgezette, hete stoffige kamp. Latrines stroomden over en verstopte aanrechten en douches werden een paradijs voor insecten.

In maart 1992 hoorden Jean-Louis, zijn vrouw en nog ongeveer 200 andere kampbewoners dat zij seropositief waren. Om die reden werden ze niet toegelaten tot de VS, hoewel hun status als politiek vluchteling inmiddels was erkend. De immigratiedienst van de VS weert seropositieve immigranten. Deze praktijk bestaat al jaren en is in maart door het Congres gelegitimeerd. Tegen de zin van president Clinton, die in zijn verkiezingscampagne beloofd had dat de ban op seropositieven zou worden opgeheven, nam het Congres een wet aan die asiel voor seropositieven verbiedt.

Dat de seropositieve Hatianen nu toch naar de Verenigde Staten kunnen, hebben ze te danken aan een beslissing van rechter Sterling Johnson, die vorige week beval dat het “HIV-gevangenenkamp” in Guantanamo onmiddellijk gesloten diende te worden. “Het beleid van de regering om de Hatianen zo lang gevangen te houden, dient geen ander doel dan hen te straffen voor hun ziekte”, zei de rechter.

Gisteren hebben de eerste 27 vluchtelingen het kamp verlaten. De groep, die zes kinderen telt, is naar verschillende steden in de Verenigde Staten gebracht. De overige 113 zullen volgens de autoriteiten binnen tien dagen worden overgevlogen. Het besluit van Johnson is niet aangevochten door de regering. Advocate M. Etienne van het Centrum voor Constitutionele Rechten in New York gelooft niet dat de Hatianen op grond van de nieuwe wet de toegang tot de VS alsnog ontzegd kan worden.

Peddy Jean-Louis probeert zijn tijd in Guantanamo te verwerken. “Ik heb geprobeerd er mijn waardigheid terug te winnen, maar het echode tegen de golven en niemand kon het horen”, zegt hij over de periode in het kamp. (Reuter, IPS, AP)