Aérospatiale en Dasa bundelen rakettendivisies

De Duitse vliegtuigbouwer Dasa, eigenaar van Fokker en onderdeel van het concern Daimler-Benz, en de Franse branchegenoot Aérospatiale gaan hun rakettendivisies onderbrengen in een gezamenlijke onderneming, zo hebben zij gisteren meegedeeld.

Eerder deze maand was al melding gemaakt van onderhandelingen over een samengaan.

Tot de fusie is besloten wegens de vermindering van de defensie-opdrachten. Dasa en Aérospatiale hopen nu beter te kunnen concurreren op de internationale markt. De gezamenlijke onderneming wordt gevestigd in Frankrijk en krijgt volgens deskundigen een jaaromzet van ongeveer elf miljard franc (3,6 miljard gulden), waarvan iets meer dan de helft van Aérospatiale. De partners krijgen elk een belang van vijftig procent. Dasa en Aerospatiale werken al samen op het gebied van helicopters (Eurocopter) en in het vliegtuigbouwconsortium Airbus Industrie.

Dasa-bestuurslid Werner Heinzmann zei dat de nieuwe onderneming open staat voor participatie door andere bedrijven. Aangenomen wordt dat hij daarmee in de eerste plaats doelde op de Franse Matra en British Aerospace.