Abiola stevent af op grote overwinning bij verkiezingen Nigeria

LAGOS, 15 JUNI. De multi-miljonair Moshood Abiola heeft in Nigeria de eerste vrije presidentsverkiezingen in tien jaar gewonnen. Nadat tweederde van de stemmen zijn geteld koerst Abiola af op een grote overwinning op zijn rivaal Bashir Tofa van de Nationaal Republikeinse Conventie (NRC). De definitieve resultaten van alle dertig staten van de federatie worden later vandaag of morgen verwacht.

Abiola's overwinning doorkruist traditionele etnische en sectarische tegenstellingen in Nigeria. De moslim Abiola won behalve in zijn eigen regio, het christelijke Yoruba, ook in de thuisstaten van zijn tegenstander Bashir Tofa en die van de huidige president Ibrahim Babangida. Volgens Abiola's kandidaat voor het vice-presidentsschap, Baba Gana Kingibe, wijst dit erop dat de democratie in Nigeria vaste grond onder de voeten begint te krijgen. “De mensen hebben meer aandacht voor inhoudelijke kwesties en de persoon van de kandidaten dan vroeger. Traditionele emotionele overwegingen verliezen terrein.”

In 1983 kwam het leger via een staatsgreep aan de macht. Sinds acht jaar regeert de militaire president Babangida over Nigeria. Zowel de sociaaldemocratische partij (SDP) van Abiola als de NRC van Tofa zijn in 1989 opgericht door het leger en hebben geen duidelijke eigen ideologie. Babangida heeft meegedeeld op 27 augustus af te zullen treden. (Reuter)