Tiefland

Tiefland o.l.v. Rudolf Moralt m.m.v. Wiener Symphoniker, Wiener Staatsopernchor en solisten. Philips 434 781-2

Eugen d'Albert, de componist van de opera Tiefland, was vooral een Europeaan: de in 1864 in Glasgow geboren Duitse pianist van Franse afkomst, leerling van de al even internationaal georiënteerde Franz Liszt, overleed in 1932 in Riga. Zijn zes huwelijken duiden al net zo op zijn innerlijke drang naar steeds wisselende combinaties als Tiefland, de enige van zijn 20 opera's die repertoire hield. (d'Albert schreef ook een opera op het gegeven van Marieken van Nimwegen.)

De muziek van het uit 1903 daterende Tiefland, dat in Spanje aan de voet van de Pyreneeën speelt, combineert stijlkenmerken van de romantische Duitse school (Weber, de vroege Wagner) met het destijds eigentijdse Italiaanse verisme: zo hoort men nogal wat Puccini.

De heruitgave in de serie "Opera collector' van de uit 1957 daterende Weense Philips-opname van Tiefland onder leiding van Rudolf Moralt brengt naast de stemmen van aantal andere beroemde namen (Hans Hopf, Eberhard Waechter, Waldemar Kmentt) ook die van Gré Brouwenstijn. In deze Tiefland, een van de weinige beschikbare opnamen met Brouwenstijn in een complete rol, is zij Marta, een jonge vrouw, die een speelbal van diverse kerels dreigt te worden en uiteindelijk haar eigen keus bepaalt ten gunste van Pedro, al is het dan dezelfde als die waartoe zij dreigde te worden gedwongen door Sebastiano, net niet ideaal vertolkt door Paul Schöffler. Maar de als altijd prachtig zingende Brouwenstijn geeft Marta een grote zuiverheid en innerlijke noblesse.

Tiefland o.l.v. Rudolf Moralt m.m.v. Wiener Symphoniker, Wiener Staatsopernchor en solisten. Philips 434 781-2

    • Kasper Jansen