Teeuwen & Smeenk

Teeuwen & Smeenk hadden, zo te horen, nog heel wat te zeggen.

Teeuwen & Smeenk: Heist. De Jongste Dag (Munich Records) CDJD 17 TS

Hans Teeuwen en Roland Smeenk ontmoetten elkaar in het voorjaar van 1991. In november van datzelfde jaar wonnen ze het Cameretten-festival met een optreden dat volgens alle aanwezigen overrompelend was geweest. In november 1992 kwam Roland Smeenk om het leven bij een auto-ongeluk, drie maanden voordat hun eerste avondvullende programma, Heist, in première zou gaan.

Met geluidsopnamen uit diverse bronnen is nu, onder dezelfde titel, een cd samengesteld die niet anders dan een rudimentaire indruk kan geven van de beloften die het duo inhield. En die beloften waren er. Hoewel het lastig oordelen is tegen die tragische achtergrond, staat als een paal boven water dat Teeuwen & Smeenk een voorspoedige carrière tegemoet gingen. Wat hier is vastgelegd, is in sommige gevallen nog pril en onafgemaakt (het doet bij vlagen denken aan de allereerste schreden van Bram & Freek), maar de meeste nummers zijn verrassend origineel en worden met aanstekelijke brutaliteit uitgevoerd, met veel verbale flair en met funky muziek op piano en gitaar.

Schrijnend en hilarisch tegelijk is bijvoorbeeld een nummer over hun mislukte poging, naar Amerikaans voorbeeld, een desolate blues te maken over de Eindhovense wijk Woensel West, een “probleemcumulatiegebied” waar werkloze jongeren dommepraat over buitenlanders ten beste geven (“de hele dag shwarma vreten en allemaal van mijn uitkering”) - maar hoe, luidt de wanhopige vraag, is zoiets in hip Amerikaans onder woorden te brengen?

Teeuwen & Smeenk hadden, zo te horen, nog heel wat te zeggen.

Teeuwen & Smeenk: Heist. De Jongste Dag (Munich Records) CDJD 17 TS

    • Henk van Gelder