SPD-leden kiezen Rudolf Scharping als opvolger van Engholm

BONN, 14 JUNI. Rudolf Scharping, de 45-jarige minister-president van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, volgt de zes weken geleden afgetreden Björn Engholm op als voorzitter van de SPD. Scharping werd gisteren ruimschoots winnaar in het referendum onder de 870.000 partijleden dat de SPD had georganiseerd en waaraan meer dan de helft van de leden (56,6 procent) deelnam.

Na deze unieke, formeel niet-bindende, leden-enquête zou het SPD-bestuur Scharping vandaag als enige kandidaat voor het voorzitterschap voordragen aan een partijraad, die op 25 juni in Essen bijeenkomt. De partijtop had gevreesd dat mogelijk maar weinig SPD-leden aan de enquête zouden meedoen. Nu de leden zo massaal hun stem uitbrachten, wil de 130 jaar oude partij dit enquêtemiddel vaker gaan hanteren, bijvoorbeeld ook voor de aanwijzing van haar kandidaat voor het kanselierschap, zei interim-voorzitter Johannes Rau. Gebleken is nu dat de SPD “gezond en springlevend is”, aldus Rau.

Scharping wil eraan gaan werken dat de SPD “meer met één mond spreekt”, zei hij. Hij kreeg gisteren 40,3 procent (197.000 stemmen), Gerhard Schröder, premier in Nedersaksen, 33,2 procent (162.000), het Hessische Bondsdaglid Heide Wieczorek-Zeul 26,5 procent (130.000). Schröder, die een rood-groene coalitie prefereert en partijvoorzitter én kandidaat-kanselier had willen worden, adviseerde Scharping zich nu ook als kanselierskandidaat beschikbaar te stellen en beloofde hem steun.

Maar Scharping, over wie het tot nu toe heette dat hij niet volgend jaar maar pas in '98 een gooi naar het kanselierschap wil doen, liet in het midden wat zijn plan is. Ook daarom wordt er rekening mee gehouden dat hij de kandidatuur voor het kanselierschap wil laten aan Oskar Lafontaine, premier van Saarland, die in de Bondsdagverkiezingen van 1990 zwaar verloor tegen Helmut Kohl (CDU) en juist vorige week aankondigde dat hij een nieuwe poging tegen Kohl wil wagen. Die aankondiging werd trouwens door veel SPD-leden ook gezien als een actie tegen Schröder, die immers alleen partijvoorzitter én lijsttrekker wilde zijn.

In de FDP, wier partijcongres vrijdag, zaterdag en zondag in Münster bijeen was en de 56-jarige minister Klaus Kinkel (buitenlandse zaken) als voorzitter koos, neemt de druk op oud-minister Hans-Dietrich Genscher toe om zich voor het bondspresidentschap beschikbaar te stellen als Richard von Weizsäcker (CDU) mei 1994 vertrekt. Zowel oud-minister Jürgen Möllemann als Kinkel vroeg de in Duitsland populaire Genscher om te kandideren, maar hij bleef bij zijn al eerder uitgesproken weigering. Kanselier Kohl, sinds zaterdag precies twintig jaar voorzitter van de CDU, bekrachtigde intussen dat hij Weizsäcker door iemand uit Oost-Duitsland opgevolgd wil zien.