Schumacher rijdt leider Senna de baan uit in Montreal; Prost neemt koppositie over

MONTREAL, 14 JUNI. Alain Prost heeft op het Circuit Gilles Villeneuve van Montreal de eerste plaats in het WK-klasement overgenomen van Ayrton Senna. Prost won de zevende Grote Prijs met ruim veertien seconden voorsprong op Schumacher. De Fransman was veel dank verschuldigd aan de 24-jarige Schumacher, die Senna elf ronden voor het einde uit de wedstrijd tikte.

De 24-jarige Duitser passeerde met een riskante manoeuvre de op de tweede plaats liggende Senna. De Duitser had bij zijn actie net niet voldoende ruimte en raakte het rechter voorwiel van de McLaren van Senna, die de strijd moest staken. Zonder het incident zou Prosts eerste plaats in Montreal, waar de Fransman in twaalf starts nooit verder was gekomen dan de tweede plek, niet in gevaar zijn gekomen. Daarvoor zat hij te zeker en te rustig in zijn Williams-Renault.

Bij de start werd hij even verrast door zijn ploeggenoot Damon Hill, die een paar rondjes het veld aanvoerde. Na twintig kilometer werd de rangorde van de stal hersteld. Prost gleed naar de eerste plaats en Hill deed zijn remwerk ten opzichte van de concurrentie voortreffelijk. Prost en Hill lieten gezamenlijk het verschil groeien tot meer dan tien seconden. Prost boekte zij 48ste zege.

De Grote Prijs van Canada zou een heel rustige wedstrijd zijn geworden als Schumacher en Hill geen tijd verspeeld hadden. Schumacher deed het bij de start waardoor hij van de derde naar de achtste plaats terugviel. Hill stond bij een pitsstop veel te lang stil, waardoor Prost zijn “remmer” kwijtraakte.

Schumacher begon na zijn slechte start aan een opmerkelijke inhaalrace en lag op de helft van de wedstrijd vierde, achter Prost, Hill en Senna. Nadat het blok tussen Prost en zijn concurrenten verdwenen was, kon Senna rustig de wedstrijd als tweede uitrijden en zijn toppositie in de rangschikking consolideren. Dat verhinderde Schumacher, die op veertien seconden tweede werd. Hill was de enige andere coureur die in dezelfde ronde eindigde als Prost.