Rafsanjani weer president van Iran

TEHERAN, 14 JUNI. De Iraanse president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani heeft een tweede ambtstermijn van vier jaar gekregen in de vrijdag gehouden verkiezingen.

Hij kreeg 63,2 procent van de stemmen tegen 94,5 procent bij de verkiezingen van 1989. Toen echter had hij slechts één tegenkandidaat, nu vier, van wie de conservatieve ex-minister van arbeid Ahmad Tavakkoli 23,8 procent veroverde met zijn campagne tegen economisch wanbeleid en verrijking van de leidende kringen en voor sociale gerechtigheid. De opkomst bedroeg volgens de autoriteiten 57,6 procent, tegen 68,3 in 1989. De verboden verzetsbeweging Mujahedeen-Khalq verzekerde nu evenals toen dat de opkomst in werkelijkheid veel lager was: rond de tien procent. Rafsanjani zelf zei gisteren niettemin de resultaten te zien als blijk van vertrouwen in zijn economische hervormingen. Hij wees erop dat ongeveer “twee derden van de kiezers hadden gestemd voor een moeilijk economisch aanpassingsprogramma” en zag dat als “teken van rijpheid” van de bevolking. Tavakkoli op zijn beurt beschreef de uitslag als bewijs dat “de bevolking niet tevreden is”. (Reuter, AFP)