"PvdA of D66 moeten straks premier leveren'

DEN HAAG, 14 JUNI. PvdA en D66 moeten streven naar een premier die afkomstig is uit een van beide partijen, vindt PvdA-voorzitter F. Rottenberg. De PvdA is daarbij bereid de kandidatuur van D66-leider Van Mierlo als progressief premier te ondersteunen. “Als dat zou moeten, als dat effectief is, ben ik daartoe bereid”, aldus Rottenberg zaterdag voor de VARA-radio.

Rottenberg betreurt het dat de samenwerking tussen PvdA en D66 “niet altijd even effectief” is geweest en als gevolg daarvan “rechts kan profiteren”. Hij vindt dat de krachten nu moeten worden gebundeld. “Wat er ook gebeurt qua uitslagen met die twee partijen, als je hun zetels bij elkaar optelt is het natuurlijk interessant als daar een progressieve premier uit kan volgen. Als dat Kok is, dan is dat zeer wenselijk”.

Hij sluit echter niet uit dat zijn partij Kok zal passeren als Van Mierlo de beste uitzichten op het premierschap heeft. “Wat ik duidelijk heb proberen te maken is dat zowel D66 als PvdA op dat beslissende moment een stap achteruit moeten kunnen maken. We moeten alles op alles zetten om een progressieve premier mogelijk te maken. En dan zult u van mij niet horen dat ik Van Mierlo uitsluit”.

Bij D66 zijn de opmerkingen van Rottenberg met weinig enthousiasme ontvangen. De D66-fractie houdt vast aan haar uitgangspunt dat van tevoren geen “afspraken worden gemaakt”. Volgens de fractie “is D66 niet van plan om haar onafhankelijkheid op te geven”. Ook de vroegere partijleider van D66 en huidige commissaris van de koningin in Gelderland, J. Terlouw, vindt dat D66 zich niet moet binden aan de PvdA. “D66 moet zijn eigen weg gaan, we kunnen het prima zelf”, aldus Terlouw vanmorgen voor de NCRV-radio.