Ploegleider officieel nog niet op de hoogte van ontslag; Gisbers voelt dat dagen geteld zijn

ROTTERDAM, 14 JUNI. Officieel heeft Jan Gisbers nog niets vernomen, maar de ploegleider van Festina vermoedt dat zijn dagen bij de Spaanse wielerformatie zijn geteld. “Van die berichten over mijn vertrek zal best het een en ander waar zijn”, zei de Brabander vanochtend vanuit zijn hotel in Zwitserland, “anders komen ze niet in de wereld.”

Volgens het ANP heeft Miguel Rodriguez, de directeur van het bedrijf, afgelopen weekeinde in de Ronde van Italië verklaard dat hij Gisbers op non-actief zal stellen. De zakenman acht de teamleider verantwoordelijk voor de slechte organisatie en vooral voor de tegenvallende prestaties van de formatie, die met een budget werkt van tien miljoen. Gisbers geeft toe dat de uitslagen slecht waren. “De ploeg haalde geloof ik negen overwinningen, waarvan er zes van Van Poppel”, meldde hij, “en dat had alles samen het dubbele moeten zijn. Gebeurt zoiets, dan ben je als een voetbaltrainer, dan heb je de kans dat je de laan uitvliegt.”

Toen Gisbers eind vorig jaar zijn werk bij Festina begon trof hij naar zijn zeggen "een wanorde' aan. De Nederlander, die met Jean-Paul van Poppel, Jans Koerts, Gert Jakobs en Jos van Aert van het gestopte PDM overkwam, startte een grote reorganisatie. “De bussen, de auto's, de vrachtwagens, de shirts, alles kreeg een andere kleur of ging er anders uit zien. "U heeft de mooiste sponsorgroep van het hele peloton', zeiden de bazen vorige week in de Italiaanse Giro nog tegen me.” Maar successen waren er niet, weet ook Gisbers. Kopman Steven Rooks, overgenomen van de ploeg-Raas, viel na elf ritten uit en een aantal teamleden fietste als anoniemen mee.

Gisbers bekent zich “niet echt lekker” te voelen bij de Spaanse brigade. “Daarom”, gaf hij vanochtend toe, “had ik in de eerste week van de Giro al een gesprek met Miguel Moreno, een van mijn collega's bij Festina. In overleg met hem heb ik toen al besloten dat ik aan het einde van dit wielerjaar in elk geval bij de ploeg zou vertrekken. Nu gebeurt dat misschien eerder, maar nogmaals: officieel weet ik nog van niets. Ik ga ervan uit dat ik de komende week in de Ronde van Zwitserland gewoon in de volgauto zit. Ik wacht voorlopig maar af.”

Directeur Rodriguez van de Spaanse horlogefabrikant heeft, aldus de berichten uit Italië, Moreno al aangesteld als teamleider van de ploeg voor de Tour de France. De Fransman André Rouxel en Domingo Perurena, eerder weggestuurd door Rodriguez, zouden als zijn assistenten fungeren. Gisbers: “Vreemd, dat verhaal. Moreno heeft in de laatste twee etappes van de Giro naast me in de wagen gezeten. Hij heeft niet één woord over die ontwikkeling gezegd. Maar misschien weet hij ook gewoon nog van niets.”

De Nederlandse renners van Festina zeggen te zijn verrast door het eventuele vertrek van Gisbers. Rooks vanochtend: “Ik ben niet ingelicht. Maar ik geloof graag dat de sponsor ontevreden is. Logisch, want de prestaties waren dit voorjaar uitgesproken zwak. Daar kwam dan nog eens die ellendige dopingzaak van Pascal Lino na de Amstel Goldrace overheen. Ik heb gelezen dat er bij Festina allerlei zaken betreffende kleding en zo niet in orde zouden zijn geweest. Onzin, ik laat al jaren mijn shirt elke avond wassen om niet met zo veel bagage te hoeven sjouwen.”

Gisbers? Rooks: “In het begin was Jan enthousiast. Later voelde ik dat hij wat minder gemotiveerd was. Toch jammer als hij weg gaat, alleen al omdat er dan taalproblemen met de leiding kunnen ontstaan. Het viel niet mee voor Gisbers. Er rijden zesentwintig renners in de ploeg met pakweg tien nationaliteiten. Je weet het, de baas wil desondanks snel grote successen. Die kwamen niet, Tja, en dan gaat het zoals bij het voetbal. Zie PSV. Daar kieperden ze vorige week ook ongeveer iedereen de straat op.”

En Jans Koerts, tweedejaars prof bij Festina: “Jan Gisbers weg? Het verhaal doet de ronde, ik weet het. Waar ik hem tegen kwam maakte hij best een fanatieke indruk op me. Maar dat gebeurde niet zo vaak. De laatste twee maanden had ik helemaal geen contact met hem. Had ik alleen met Moreno te maken. Dat vond ik wel heel opmerkelijk.”