Oude tijden nog actueel bij Nederlandse zwemvrouwen

AMERSFOORT, 14 JUNI. De tijden van Ada Kok herleven. Nederlands succesvolste zwemster is al 25 jaar uit de roulatie, maar haar persoonlijk record op de 200 meter vlinderslag werd zaterdag niet verbeterd door de winnende tijd die Kirsten Silvester bij het Nederlands kampioenschap zwom. De tijd stond even stil in het Sportfondsenbad in Amersfoort, maar de nostalgie werd overschaduwd door de realiteit van de tegenvallende resultaten.

Silvester haalde met haar prestatie wel de limiet voor het EK in Sheffield, maar zij verkiest deelname aan de Universiade in het Amerikaanse Buffalo. Dit internationale studentenkampioenschap hanteert strengere normen dan de Nederlandse zwembond. De KNZB werd niet beloond voor haar soepele houding. Bij de mannen zwommen alleen Casper van Dam en Marcel Wouda tijden onder de limiet. Van de vrouwen gaan drievoudig winnares Inge de Bruijn, Angela Postma en Karin Brienesse op grond van hun prestaties in Amersfoort naar het EK, dat over anderhalve maand begint. Volgend weekeinde wordt het tweede deel van het NK afgewerkt.

Bondscoach René Dekker berustte in zijn voorlopige lot. “De top is zeker een stuk smaller geworden nu de zusjes Muis gestopt zijn.” Dekker grijpt niet in nu Kirsten Silvester de Universiade verkiest boven het EK. “Die beslissing moet een sportster zelf nemen.”

Silvester is net als Marcel Wouda student aan de Michigan University.

Een ideale mogelijkheid om progressie te boeken. Inge de Bruijn, winnares op drie afstanden in Amersfoort, heeft aanbiedingen van drie Amerikaanse universiteiten: Alabama, Gainesville en Miami. “Na het EK ga ik een weekje kijken in Amerika. Ik ben er nog nooit geweest. Het lijkt me hartstikke gaaf. Bij alle drie krijg ik een volledige beurs.” De Bruijn is negentien maar zwemt al jaren in de nationale top. Haar concurrente Karin Brienesse is de oudste van de overgebleven routiniers. De 23-jarige Amersfoortse kampt al tijden met een heupblessure en kwam slechts eenmaal in actie op het NK. Vorige maand ging ze nog onder het mes bij dokter Van den Hoogenband, die van mening is dat de blessure wel mee valt. Brienesse zou over twee weken zelfs willen meedoen aan een lucratief toernooi in Oporto. De zwembond legt haar een startverbod op in Portugal.

Behalve Brienesse en De Bruijn heeft het vrouwenzwemmen in Nederland voorlopig weinig te bieden. Naomi van der Woerd zwom een nieuw aspitantenrecord maar geen limiettijd. Kirsten Vlieghuis kampte dit weekeinde met angina en kwam zaterdag zelfs helemaal niet in actie. De vrije-slagspecialiste die gouden medailles won bij de laatste Europese jeugdkampioenschappen, haalde de limiet op de 400 vrij net niet. Volgens Dekker is Vlieghuis een groot talent, maar zal ze hard moeten werken om de internationale top te halen.

“In Nederland is nog niet iedereen ervan doordrongen dat je in het hoogseizoen tweemaal per dag moet trainen. Een paar maanden per jaar moet zwemmen een primaire tijdsbesteding zijn. Maar de discipline moet van de zwemmer of zwemster zelf uitgaan. Wij hebben een begeleidende taak.” Dekker maakt sinds vorig najaar deel uit van een driemanschap, bestaande uit bestuurslid technische zaken Ad Roskam, coördinator Henk Elzerman en de bondscoach zelf.

Het nieuwe begeleidingsteam is een groot voorstander van trainingskampen in het buitenland. Voor Sheffield gaat de EK-equipe nog naar Wuppertal en Edinburgh. Twee weken geleden trainde de nationale selectie in Las Palmas. De sfeer binnen de ploeg is uitstekend. “En Hans Elzerman is de tofste man die ik ken”, sprak de sfeergevoelige De Bruijn in Amersfoort. Het eerste winstpunt sinds Barcelona is binnen.

    • Jaap Bloembergen