Nobelprijswinnaars boycotten opening conferentie in Wenen

WENEN, 14 JUNI. De eenheid is nog ver te zoeken bij de internationale Conferentie voor de Rechten van de Mens (WCHR), die vandaag in Wenen begint. Dertien winnaars van de Nobelprijs van de Vrede hebben de opening geboycot omdat de VN de Dalai Lama, de geestelijk leider van Tibet, alleen toelaten tot de gelijktijdige conferentie van non-gouvernementele organisaties (NGO's).

De secretaris-generaal van Amnesty International, Pierre Sané, noemde het een “gevaarlijk signaal” dat de Dalai Lama de hoofdconferentie niet mag bijwonen. “ Het laat zien dat regeringen er niet voor terugdeinzen een Nobelprijswinnaar te weren, zelfs als de aandacht van media over de hele wereld op hen gericht is,” aldus Sané.

De Tibetaanse leider in ballingschap is onderwerp van grote onenigheid in Wenen. De Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Alois Mock had hem uitgenodigd naar Wenen te komen, maar secretaris-generaal Fall van de VN-conferentie gaf vorige week te kennen dat hij niet kon worden toegelaten. Algemeen wordt aangenomen dat de VN zijn gezwicht voor druk van China, dat Tibet bezet houdt.

De Oostenrijkse regering ontbood vrijdag de Chinese ambassadeur om tekst en uitleg te geven en de VS, gevoelig voor beschuldigingen dat het de schendingen van de mensenrechten van China door de vingers ziet, gooiden hun diplomatieke gewicht in de strijd om de Tibetaanse leider alsnog bij de conferentie te krijgen. Uiteindelijk maakte Fall bekend dat de Dalai Lama de conferentie toch kon bijwonen als gastheer Oostenrijk hem hiertoe uitnodigde. Gisteravond werd echter bekend dat de Dalai Lama alleen de non-gouvernementele organisaties toe mocht spreken.

De Dalai Lama zelf was intussen wel te spreken over de publiciteit die hem dankzij het incident ten deel viel. “Ik wil natuurlijk geen ongemak veroorzaken. Dit maakt mij erg verdrietig,” zei hij, “maar journalisten besteden veel aandacht aan de zaak. In die zin is het een voordeel.”

Het incident met de Dalai Lama is niet het enige wat in Wenen de gemoederen bezighoudt. De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter werd zaterdag uitgejoeld door ongeveer honderd uit Azië en Latijns Amerika afkomstige demonstranten tijdens een toespraak tot een aantal non-gouvernementele organisaties. “Carter no, Carter no”, klonk het uit de zaal en “Amerikanen schenden de mensenrechten.” “Ik kom uit een land waar vrijheid van meningsuiting een grondrecht is,” zei Carter vanaf het podium. Vorige week belette een Joodse activist een Palestijn het spreken. (Reuter, AP)