Moslim-extremist in Egypte terechtgesteld

KAIRO, 14 JUNI. Een moslim-extremist die in december door een Egyptische militaire rechtbank ter dood was veroordeeld wegens poging tot omverwerping van het bewind, is gisteren in een gevangenis in Alexandrië opgehangen. Het was de eerste executie in de regeringscampagne tegen politiek-religieus genspireerd geweld.

Tevens werd een man geëxecuteerd die in 1992 wegens spionage voor Israel ter dood werd veroordeeld. Het betrof een Egyptische jurist die militaire geheimen aan Israel zou hebben doorgegeven toen hij in Oostenrijk woonde. Een woordvoerder van het Israelische ministerie van defensie zei later “nooit te hebben gehoord van een Egyptenaar die voor Israel spioneerde”.

Sherif Hassan Ahmed was de eerste fundamentalist die wegens een politiek-genspireerd misdrijf werd geëxecuteerd sinds vijf Egyptenaren in april 1982 werden opgehangen in verband met hun rol in de moord op president Anwar el-Sadat. Tot dusverre werd verwacht dat de regering zich ervoor zou hoeden opgepakte extremisten in potentiële martelaren te veranderen. Onder de Egyptische bevolking groeit echter de angst voor de "fundamentalistische dreiging', die het buitenlandse toerisme, een rijke bron van inkomsten, al met 60 tot 70 procent heeft teruggebracht en de geloofwaardigheid van het bewind aantast. Opvallend was dat de fundamentalistische krant Al-Shaab vrijdag schreef dat “het tijd wordt dat deze misdaden worden beëindigd”.

De executie vormt een nieuwe fase in de strijd van president Hosni Mubarak tegen de moslim-extremisten, die politiemannen, christenen, buitenlandse toeristen en toevallige passanten hebben gedood om de huidige regering te ondermijnen en een islamitisch bewind naderbij te brengen. Om de procesgang te versnellen - zaken sleepten zich vaak jaren voor de civiele rechter voort - heeft Mubarak in oktober de berechting van moslim-extremisten overgedragen aan krijgsraden, die tot dusverre 22 doodvonnissen hebben geveld. Al deze vonnissen zijn inmiddels door de president bekrachtigd, de laatste zes afgelopen zaterdag. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de processen gekritiseerd, omdat de advocaten onvoldoende tijd krijgen de verdediging voor te bereiden en niet genoeg toegang hebben tot hun cliënten.

De geëxecuteerde fundamentalist was een van 48 mannen die werden berecht in wat bekend stond als de zaak tegen de "Afghaanse veteranen'. Verscheidene beschuldigden, onder wie Sherif Hassan Ahmed, hadden in de jaren tachtig in Afghanistan gevochten naast het Afghaanse verzet tegen het indertijd door Moskou geschraagde bewind in Kabul. In totaal acht beklaagden werden ter dood veroordeeld, van wie zeven bij verstek. Een van hen, die volgens de aanklagers in Afghanistan is, is sindsdien voor de tweede keer ter dood veroordeeld, in verband met de mislukte aanslag op minister van informatie Safwat Sherif en vier bomaanslagen in Kairo. "Afghanen' zijn in verscheidene landen, met name Algerije, bij politiek geweld betrokken. (Reuter, AFP)