Monument Auschwitz niet meer te restaureren

AMSTERDAM, 14 JUNI. Het Auschwitzmonument in het Amsterdamse Wertheimpark kan niet meer worden gerestaureerd. De maker van het werk, schrijver/beeldhouwer Jan Wolkers zal het opnieuw moeten maken. Eind januari werd het monument naar later bleek vernield door een 38-jarige glazenier.

Voorzitter A.S. Fels-Kupferschmidt van het Nederlands Auschwitz Comité zegt dat het monument "Gebroken spiegels' nog dit jaar moet worden vernieuwd. Dat betekent dat Wolkers opnieuw de spiegels zal moeten breken die symboliseren dat de hemel, na de verschrikkingen van het concentratiekamp Auschwitz, blijvend geschonden is. Volgens mevrouw Fels zal het Amsterdamse bedrijf Van Tetterode Glasobjekten opnieuw opdracht krijgen voor het niet-artistieke gedeelte van de vernieuwing. Directeur La Rooy zegt dat restauratie wel had gekund als onmiddellijk na de vernieling was ingegrepen, maar dat kon niet omdat de politie tijd nodig had voor het onderzoek. De glazenier, die het monument heeft vernield stelde indertijd tot zijn daad te zijn gekomen, omdat het bedrijf een constructie-fout had ontdekt.