Minister Israel wil op bezoek in Noord-Korea

TEL AVIV, 15 JUNI. De Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres hoopt van de VS spoedig toestemming te krijgen om alsnog een vorig jaar afgezegd bezoek aan Noord-Korea te kunnen brengen. Peres verwacht dat het Noordkoreaanse besluit binnen het nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPV) te blijven de Amerikaanse weerstand tegen toenadering tussen Jeruzalem en Pyongyang zal breken. Peres zal dit onderwerp deze week met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher opnemen.

Israel is reeds geruime tijd in het grootste geheim uit op diplomatieke en handelscontacten met Noord-Korea om de verkoop van middellange-afstandsraketten - met een bereik van 1.000 kilometer - en nucleaire technologie aan Iran te voorkomen. De New York Times meldde gisteren dat de Israelische inlichtingendienst, de Mossad, Japan had gewaarschuwd voor de eind mei gehouden Noordkoreaanse proefneming met de Rodong-1.

Nadat Noord-Korea enkele maanden geleden had aangekondigd uit het NPV te stappen kwam Jeruzalem onder zware Amerikaanse druk te staan om de zich snel ontwikkelende relaties met Noord-Korea af te breken. Op last van premier Yitzhak Rabin werd Washington van de details van de onderhandelingen met Noord-Korea op de hoogte gesteld en moest Peres volgens de krant Ha'arets zijn toenaderingspolitiek tot Pyongyang staken.

In oktober werd Peres volgens Ha'arets door Noord-Korea voor een bezoek aan Pyongyang uitgenodigd. Deze uitnodiging was het resultaat van een geheim bezoek dat de onder-directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken Eitan Bentsur aan de Noordkoreaanse hoofdstad had gebracht.

Tijdens dit bezoek werd diepgaand gesproken over Israelische technologische hulp en investeringen van joodse ondernemers in ruil voor beëindiging van militaire transacties tussen Noord-Korea en Iran. Volgens Ha'arets eisten de Noordkoreanen een schadeloosstelling van Israel ter grootte van een miljard dollar.

Noord-Korea ziet in contacten met Israel een breekijzer om uit zijn internationaal isolement te komen en internationale investeringen aan te trekken. Indertijd was dat ook de drijfveer van Oosteuropese landen om goede relaties met Israel te onderhouden.

    • Salomon Bouman