Let dwingt Indurain tot laatste inspanning Giro

MILAAN, 14 JUNI. De uitslag van de Italiaanse wielerronde was als een uitdraai van de computer. Als geprogrammeerd werd Miguel Indurain winnaar. Voor de tweede achtereenvolgende keer. Wie houdt de 28-jarige Spaanse vedette volgende maand van zijn derde Tourzege af? Toch was Indurain in de Giro ook maar een mens. Want zaterdag toonde hij in de beklimming naar Oropa verzwakkingen. Indurain kon niet antwoorden op de aanvallen van zijn laatste overgebleven concurrent, Pjotr Oegroemov.

De Let Oegroemov boekte 36 seconden winst, maar stond te ver achter om de rose leiderstrui te bemachtigen. Indurain hield 58 seconden over. De slotrit van gisteren naar Milaan was lang niet lastig genoeg om Indurain, die op zijn tandvlees reed, nog serieus aan te vallen. In de etappe van zaterdag, gewonnen door Massimo Ghirotto, betaalde Indurain in de slotklim van 10,5 kilometer voor zijn inspanningen in de bergtijdrit van vrijdag. Oegroemov werd zaterdag op voorbeeldige wijze naar de finale gebracht door zijn ploeggenoot Moreno Argentin. Twee keer antwoordde Indurain, ogenschijnlijk gemakkelijk, op de demarrages van Oegroemov. Bij de derde kwam de Spanjaard wel uit het zadel, maar moest onmiddellijk weer gaan zitten, waarna hij de man uit Riga steeds verder uit het zicht zag verdwijnen. Indurain zocht voor de resterende vijf kilometer een eigen ritme. Hij werd voorbij gereden door Stephen Roche en Claudio Chiappucci. Ou-wereldkampioen Greg LeMond, die in de algemene rangschikking een grote achterstand had opgelopen, verscheen zaterdag niet meer aan de start.

In de Ronde van Luxemburg boekte de Zeeuwse ploegleider Cees Priem van TVM afgelopen weekeinde twee zeges. Zaterdag won Johan Capiot, gisteren Maarten den Bakker. Het was de negende triomf van de formatie Priem in dit seizoen. Een andere Zeeuwse teamleider, Jan Raas, had alle redenen te knarsetanden. WordPerfect ontglipte de hoofdprijs na tussenkomst van de jury. Edwig van Hooydonck, zaterdagochtend eerste in de tijdrit over twaalf kilometer, werd gisteren na bestudering van de videobeelden uit de koers genomen. Hij sprintte onreglementair tegen Maximillian Sciandri om de voor de eindzege belangrijke bonificatie-seconden te verdienen. Beiden grepen mis in deturbulente finale, want de Italiaan Ferrigato en de Nederlander Nelissen profiteerden van de "rodeo' die de Belg en de Italiaan opvoerden. Sciandri werd eindwinnaar van de 53ste Ronde van Luxemburg. Het was de achttiende triomf van de renner van Motorola, die na dit seizoen (net als Brian Sorensen van Carrera) vermoedelijk naar GB-MG overstapt. Ook Raas was geintereseerd in Sciandri en Sorensen, de winnaar van onder meer Luik-Bastenaken-Luik, maar hij viste achter het net. “Sorensen zou me bellen, maar dat heeft hij niet gedaan.”