Koers Hoogovens stijgt in één week twintig procent

AMSTERDAM, 14 JUNI. Hoogovens was vanmorgen opnieuw blikvanger op de Amsterdamse beurs. Een aantal opvallend grote transacties heeft de koers van Hoogovens in een week tijd meer dan 20 procent opgestuwd.

AMSTERDAM Elders op de Amsterdamse effectenbeurs stegen de aandelen- en obligatiekoersen flink na renteverlagingen in Frankrijk en Portugal. De omzetten waren evenwel laag. De EOE-index, die vrijdag sloot op 313,07 punten, was omstreeks het middaguur 2,70 punt hoger. “Beleggers zijn bang de stijgende beurs te missen en kopen om die reden”, zei een handelaar.

Vooral zwakke conjunctuurgevoelige fondsen waren gevraagd. Hoogovens, dat vrijdag sloot op 32,10 gulden, was omstreeks het middaguur negentig cent hoger. Handelaren zeiden dat Duitse en Britse institutionele beleggers vorige week ongewoon grote transacties deden in het aandeel. “Het is ongewoon dat paketten van 50.000 tot 80.000 aandelen van eigenaar verwisselen”, zei één van hen. Volgens handelaren mikken deze beleggers met hun - zeer lange termijn - belegging op herstel van de winstgevendheid van Hoogovens. Het staal- en aluminiumconcern boekte vorig jaar een verlies van 595 miljoen gulden na buitengewone lasten. Ook voor dit jaar voorspelt Hoogovens verlies. De koers van Hoogovens nadert nu de hoogste koers in de afgelopen 12 maanden (33,60 op 22 april dit jaar).

Naast de koerswinst van Hoogovens noteerde ook Hunter Douglas ("raambekleding') een vijftig cent hogere koers op 51,20. Fokker, dat volgens berichten in verschillende dagbladen vrijwel zeker is van de eerste order voor het nieuwe F-70 toestel, steeg eveneens met twee kwartjes tot 14,60 gulden. DSM, dat vrijdag sloot op 84,60 gulden, was omstreeks het middaguur een gulden hoger.

KLM noteerde een koerswinst van zestig cent op 26 gulden. Dit weekende werd bekend dat de vliegtuigmaatschappij de komende anderhalf jaar 300 miljoen gulden kan besparen door een verlaagde afdracht aan het pensioenfonds. De koers van KLM stond eerder vanmorgen nog op 26,30 gulden, maar viel licht terug nadat Austrian Airlines liet weten dat de alliantie met de KLM, SAS en Swissair niet eerder dan deze herfst gerealiseerd zal worden.

Negatieve uitschieter was Koninklijke Olie. Het aandeel werd zestig cent goedkoper op 170,90 gulden, wat volgens een handelaar het gevolg was van de iets lagere dollarkoers. De overige internationals boekten daarentegen winst. Akzo klom negen dubbeltjes naar 147,70 en Philips steeg twee kwartjes naar 27,90. Unilever pakte een winst van 1,70 op 198 gulden.

Op de lokale markt was Tulip de grootste stijger met een winst van vijftig cent (4,55 procent) tot 11,50. Ook Braat Beheer boekte een aardige winst: 0,40 op 27,60 gulden. Daarentegen moest Begemann weer fors inleveren. De koers van het industriële conglomeraat van Joep van den Nieuwenhuijzen verloor 1,10 gulden op 27,20.

Op de parallelmarkt was de grootste winst weggelegd voor Vigilanter Holding die twee gulden hoger noteerde op 79 gulden. Gelderse Papier klom zestig cent naar 43,10 gulden.

De kapitaalmarktrente (het effectief rendement van de meest courante staatslening) daalde vanmorgen. De obligatiekoersen stegen namelijk door hernieuwde hoop op renteverlagingen en doordat de nieuwe vijfjarige lening zeer goed werd ontvangen door de markt. De agent van finaniciën kon de afgiftekoerse van de nieuwe lening in de loop van de ochtend zelfs verhogen tot 100,13.

Obligatiehandelaren zeiden dat de vijfjarige lening, de eerste sedert jaren met een korte looptijd, de belangstelling voor guldenspapier in het buitenland aanwakkert.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen lager. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 103,60 punten tot 20.397,35, een verlies van 0,5 procent. Handelaren schreven dat vooral toe aan de koersstijging van de yen. De omzet kwam uit op 250 miljoen aandelen.