Kabinetsformatie aan Woodley Place

Ze hadden er liever geen ruchtbaarheid aan gegeven. Tamelijk naëf, want drie fractievoorzitters kunnen niet ongemerkt gezamenlijk het land verlaten.

Zeker niet als het Brinkman, Wöltgens en Van Mierlo betreft. Sinds afgelopen vrijdag verblijven zij in Washington. Op uitnodiging van het "Atlantic and Pacific Exchange Program' voeren ze gesprekken met collega's uit het Congres en met regeringsfunctionarissen. Een klapper voor de leider van dit programma, de in Nederland wonende Amerikaan Bob Williams.

De filosofie achter diens door ruim honderd bedrijven en instellingen betaalde "program' is simpel: laat mensen op interessante posities uit dezelfde sfeer op ongedwongen wijze met elkaar en met hun land kennismaken. Van belang is dat de deelnemers de "echte' samenleving te zien krijgen. Geen dure hotels bijvoorbeeld, die er overal ter wereld hetzelfde uitzien. De voormannen van de vaderlandse politiek bivakkeren op 2652 Woodley Place in Washington, zo'n woning bekend van televisieseries, met een voordeur die direct uitkomt in de woonkamer. Boven zijn drie slaapkamers, maar de douche moet worden gedeeld. Nooit zijn Brinkman, Wöltgens en Van Mierlo zo intiem samen geweest. “Elco, ben je nu eens klaar in de badkamer?” “Heb je Thijs gezegd dat je hem nu echt voor de laatste keer hebt gewekt?”

De gedachten gaan uit naar Londen, oktober 1970. De politieke top van Nederland was te gast in de Britse hoofdstad om over de toekomst van Europa te praten. Daar legden in de bar van het Kensington hotel de fractieleiders van de drie confessionele partijen en de VVD in nachtelijke sessies de basis voor het kabinet-Biesheuvel dat inderdaad negen maanden later aantrad. De nachtwake van ARP-leider Biesheuvel en VVD-fractievoorzitter Geertsema was daarbij doorslaggevend. “Daar hebben ze elkaar pas goed leren kennen en leren waarderen en is een zekere toenadering tot stand gekomen”, aldus enkele jaren later de ook in Londen aanwezige KVP-politicus Schmelzer.

Brinkman, Wöltgens en Van Mierlo, ofwel CDA, PvdA en D66. Het is de veel genoemde nieuwe coalitie, op voorwaarde dat enkele vuiltjes worden weggewerkt en er meer wederzijds begrip ontstaat. Waar kan dat beter dan op Woodley Place? Morgen bij de lunch kan het drietal tussentijds verslag uitbrengen aan hun gastheer van dat moment, EG-ambassadeur Dries van Agt. In Washington, daar gebeurt het. (MK)

    • Mark Kranenburg
    • Rob Meines