Janet Jackson

Janet Jackson: Janet. Virgin Records 777.7.87825.2.

De boodschap is duidelijk: Janet Jackson is vrouw geworden. Hoewel ze op haar vierde album, kortweg Janet (gevolgd door een dikke punt) geheten, nog altijd zingt als een opgejaagd schoolmeisje, richt ze zich niet langer bezorgd op de toestand in de wereld. Dit keer spreekt ze zich uit over haar eigen geest en - dat vooral - haar lichaam, waaraan, oordelend naar de hoesfoto van haar gespierde blote buik, de afgelopen jaren flink is gewerkt.

Als vanouds ondersteund door het producersduo Jam-Lewis, die ook dit keer weer een zware kooi van geluid rond haar frèle stem optrekken, zingt Janet nu over mogelijke en onmogelijke liefde (If) en daalt onverschrokken af in de laagste regionen van de onderbuik: de zwoele hit That's the way love goes en Throb, een hitsig nummer dat Madonna's troon doet wankelen.

Ook muzikaal blaakt ze van zelfvertrouwen. De harde, uitgekiende dansritmes waarop Jam en Lewis het patent hebben, verhinderen haar niet haar muzikale erfenis op te eisen: Janet. is gelardeerd met Motown- en andere soulcitaten. Uitstapjes worden ook niet geschuwd: er wordt flink gesampled in New Agenda, waarin zij met behulp van de rapper Chuck D. gematigd haar trots als Afro-Amerikaanse vrouw bezingt, en de ijle stem van operazangeres Kathleen Battle mag een contrast vormen met de onbeschaamde elektronische bombast van This Time.

De ballads worden ook nu weer tot het laatst bewaard en roepen, zoals altijd bij nummers waar Janet het vooral van haar stem moet hebben, vooral een slaperig gevoel op. Misschien daarom schudt ze de luisteraar helemaal aan het eind wakker met een onweerstaanbaar vrolijk Motown-liedje dat nergens op de cd staat vermeld.

Janet Jackson: Janet. Virgin Records 777.7.87825.2.