Gouden Leeuwen in Venetië

VENETIË, 14 JUNI. Op de opening van de 45ste Biennale van Venetië, die tot 10 oktober duurt, zijn gisteren de Britse kunstenaar Richard Hamilton en diens Spaanse collega Antoni Tapiès onderscheiden met de Gouden Leeuw voor de schilderkunst, de internationale Biennale-onderscheiding. De Amerikaan Robert Wilson kreeg dezelfde prijs voor de beeldhouwkunst en de landenprijs ging dit jaar naar het Duitse paviljoen, waar Hans Haacke en Nam June Paik ieder afzonderlijk een installatie maakten.

De Britse kunstcriticus David Sylvester, die voor de Biennale een overzichtstentoonstelling van Francis Bacon samenstelde in het Venetiaanse museum Correr, kreeg eveneens een Gouden Leeuw. De jury waarin onder andere oud-Biennale directeur Giovanni Carandente, de Franse filosofe Julia Kristeva en Biennale-president Achille Bonito Oliva zitting hadden, kenden verder de prijs "2000' toe aan de Brit Matthew Barney, een van de ongeveer honderd jonge kunstenaars die aan het Aperto-tentoonstelling, onderdeel van de Biennale deelnemen. Vier eervolle vermeldingen gingen naar de Amerikaanse beeldhouwster Louise Bourgeois, de Rus Ilja Kabakov, de Amerikaan Joseph Kosuth die dit jaar te gast is in het paviljoen van Hongarije, en naar Jean Pierre Raynaud, die Frankrijk vertegenwoordigt.