Gaddum tweede man bij Duitse Bundesbank

BONN, 14 JUNI. De 63-jarige Johann Wilhelm Gaddum, nu nog gewoon lid van de directie van de Bundesbank, wordt 1 oktober 1993 plaatsvervangend president. Hij krijgt dan een contract voor vijf jaar en wordt tweede man onder Hans Tietmeyer, die over ruim drie maanden president Helmut Schlesinger opvolgt als president van de Duitse centrale bank. Dit meldt onder meer het dagblad Die Welt.

De conservatieve monetarist Schlesinger, die in oktober met pensioen gaat, is partijloos, zijn voorganger Karl Otto Pöhl was lid van de SPD, Tietmeyer en Gaddum zijn lid van de CDU. De tot zeven leden uitgebreide directie van de Bundesbank wordt in oktober versterkt met de SPD'er Edgar Meister, nu nog minister van financiën in de deelstaat Rijnland-Palts.

Gaddum is in Berlijn geboren en werkte na zijn studie (economie) in het oliebedrijf van zijn ouders. Later werd hij lid van de landdag en minister van financiën in Rijnland-Palts. Sinds '86 is hij lid van de directie van de Duitse centrale bank, waar hij de geld- en kredietpolitiek deed. Na 1 oktober zou Tietmeyer als Bundesbank-president vooral de internationale representatie gaan doen, terwijl Gaddum zich op de meer intern-Duitse economische kwesties zal concentreren.