Foto: In 1913 werd op de Amstel het eerste ...

Foto: In 1913 werd op de Amstel het eerste Nederlands kampioenschap roeien georganiseerd.

Afgelopen weekeinde vond op de Bosbaan de jongste aflevering van het NK plaats. De droogtraining op bovenstaande foto uit 1925 doet niet eens zo ouderwets aan. De mooiste oefenbak ligt nu in Wageningen, bij roeivereniging Argo, waar een grote vijver de bak omringt.

Roeien is nog ouder dan de weg naar Rome. In China werden zesduizend jaar geleden al wedstrijden geroeid. De bakermat van de georganiseerde sport ligt in Engeland, waar op de Thames in 1777 de eerste officiële regatta werd geroeid. Het amateurisme dat de sport tot aan de dag van vandaag zo kenmerkt, gold niet voor de beginjaren. Ook in Nederland streed men tot de oprichting van studentenverenigingen om geld. Matrozen en andere deklieden waren de laatste professionele roeiers.

De "Koninklijke' uit Amsterdam was in 1847 de eerste Nederlandse roeiclub. Maar een jaar eerder werd in Rotterdam door de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub - de voorloper van De Maas - speciale roeiwedstrijden georganiseerd. Prins Hendrik gaf met zijn zesmansgiek Sylph acte de présence.

De Varsity dateert uit 1878. Toen kwamen de pas opgeriche corpsverenigingen Njord en Laga tegen elkaar uit. De Leidse studenten experimenteerden twee jaar later met de zogenaamde slidings maar prefereerden vlak voor het startschot toch de ouderwetse vaste bank. Weer won Laga.

Het damesroeien beleefde een zeer voorzichtige start. Tot in de jaren dertig was alleen het stijlroeien in zwang. Het hoefde niet hard te gaan als het maar de schoonheidsprijs verdiende. Wat was het dan heerlijk als je kon droogtrainen voor de spiegel.

(Foto Spaarnestad)

    • Jaap Bloembergen