Edge of Motion

Edge of Motion. Planet Gong Realities (Djax-Up-CD3)

Het onafhankelijke Eindhovense label Djax heeft inmiddels een respectabel fonds aan binnen- en buitenlandse artiesten opgebouwd. Op basis van een voorkeur voor eigentijdse dansmuziek als rap en house zijn de afgelopen vier jaar zo'n vijftig platen uitgebracht. Een van de laatste releases is een Nederlands produktie-duo met de naam Edge of Motion. Op de hoes van hun cd Planet Gong Realities staat niet meer informatie dan de groepsnaam en de songtitels. Deze titels zijn, behalve over-nadrukkelijk en New Age, ook een voorbode van de inhoud: zo galactisch als Subzero Gravity, Parametric Fractals of Planet Gong Realities klinkt, is ook de muziek.

De nummers zijn instrumentaal en ingevuld met elektronica, waardoor al snel de associatie met Kraftwerk ontstaat.

Een rustgevende onwerkelijkheid wordt opgeroepen door klanken die zich binnen het kader van een simpele melodie op elkaar stapelen. Blieps en pulsen als van de apparatuur op een intensive-care afdeling ondersteunen deze evocatieve "soundscapes'. En de naar de voorgrond gemixte, bewerkelijke ritmetracks voorkomen een al te grote zweverigheid. Doordat de songstructuur zich niet houdt aan refrein of couplet, suggereren de nummers een spannende tijdloosheid. Op dezelfde manier als de Engelse groep The Orb dat deed op U.F.Orb, maar dan minder psychedelisch en meer science fiction-achtig.

Edge of Motion. Planet Gong Realities (Djax-Up-CD3)

    • Hester Carvalho