Delta Lloyd bijna rond met bonden

ROTTERDAM, 14 JUNI. De vakbonden en Delta Lloyd hebben overeenstemming bereikt over een plan dat de sociale gevolgen van de reorganisatie bij de verzekeringsmaatschappij opvangt. Bij Delta Lloyd moeten de komende twee jaar ongeveer 600 van de 2800 banen verdwijnen.

Werknemers die dit jaar besluiten vrijwillig te vertrekken, krijgen een premie. Deze kan, afhankelijk van hun leeftijd en het aantal dienstjaren, oplopen tot meer dan drie jaarsalarissen.

In het sociaal plan is niet de garantie opgenomen dat tijdens de komende reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Het personeel en de bonden hadden deze toezegging geëist en in mei grote bereidheid tot acties getoond. De leden van de bonden zullen zich eind deze maand over het principe-akkoord uitspreken.

Ook hebben de bonden en Delta Lloyd afgesproken een regeling voor de meeste mensen vanaf 57,5 jaar op te stellen, zodat zij voortijdig het bedrijf kunnen verlaten. Voor overtollige werknemers wordt gezocht naar een passende functie, binnen òf buiten het bedrijf. Iemand die een andere baan vindt, krijgt een vertrekpremie mee van een half maandsalaris per dienstjaar. Als de nieuwe werkgever minder goed betaalt, vult Delta Lloyd in de eerste drie tot zes jaren (afhankelijk van leeftijd en dienstjaren) het salaris aan. De regeling geldt overigens niet voor mensen in de buitendienst en werknemers die moeilijk intern kunnen worden vervangen.

De reorganisatie bij Delta Lloyd zal de verzekeraar op termijn een jaarlijkse besparing opleveren van 45 miljoen gulden. In de laatste tien jaar is het aandeel van het bedrijf op de verzekeringsmarkt gezakt van 7,5 procent tot 5 procent. Wel boekte Delta Lloyd in 1992 nog een nettowinst van 188 miljoen gulden.