Cruijff: "Alleen God kan ons titel schenken'

MADRID, 14 JUNI. Net als vorig jaar krijgt de Spaanse voetbalcompetitie haar ontknoping pas op de laatste dag. En weer zal dat op Tenerife en in Nou Camp gebeuren. In de 37ste speelronde bleven de posities aan de kop van de ranglijst ongewijzigd. Real Madrid staat een punt voor op Barcelona. Real won zaterdagavond met 1-0 van stadgenoot Atletico, Barcelona een dag later met dezelfde cijfers bij Osasuna.

Real Madrid verspeelde de vorige competitie op de laatste dag een punt voorsprong door met 3-2 te verliezen bij Tenerife. De afloop van die wedstrijd kostte Leo Beenhakker zijn baan. Dit seizoen speelt Real zijn laatste duel wederom op Tenerife. Barcelona krijgt zondag andermaal een Baskische tegenstander, Real Sociedad. Commentaar van Johan Cruijff: “Alleen God kan ons opnieuw de titel schenken op de laatste dag.” Hij gaf daarmee aan niet te geloven in een prolongatie van het kampioenschap.

In de hoop op een wonder haalde Barcelona beide punten in Pamplona. Michael Laudrup schitterde en Ronald Koeman had een zeer positieve inbreng. In de 13de minuut van de tweede helft werkte Pepin, aangevallen door Hristo Stoitsjkov, de bal in eigen doel. Real Madrid won voor 95.000 toeschouwers van Atletico, dat niets anders deed dan verdedigen. Hierro zorgde in de 51ste minuut voor het bevrijdende doelpunt.

Het laatste optreden van Diego Maradona bij Sevilla eindigde in een knallende ruzie. Vooraf had de Argentijn toegegeven dat zijn spel na anderhalf jaar inactiviteit hem persoonlijk ook was tegengevallen. Daarvoor excuseerde hij zich openlijk. Zijn stemming daalde onder nul toen hij acht minuten na de rust van de wedstrijd door coach Bilardo werd gewisseld. Maradona smeet de trainer de aanvoerdersband in het gezicht. Hij verdween uit het stadion zonder zich zelfs maar te douchen.

Hiddinks Valencia verzekerde zich door een overwinning met 2-0 bij Cadiz van een plaats in het UEFA-bekertoernooi.

Bayer Leverkusen won de beker in Duitsland. In de finale in Berlijn werden de amateurs van Hertha BSC met 1-0 verslagen. De verliezers hielden lang stand. Pas in de 77ste minuut maakte Ulf Kirsten het verlossende doelpunt voor Leverkusen. Hertha, met een gemiddelde leeftijd van nog geen 21 jaar, is slechts middenmoter in de hoogste amateurklasse. De ploeg was zeer verrassend in de finale gekomen. Hertha werd geen moment weggespeeld. De 18-jarige doelman Christian Fiedler was voor 75.000 toeschouwers de uitblinker.

Voor Leverkusen betekende de triomf in de 50ste eindstrijd het eerste nationale succes in het 89-jarige bestaan. Eerder had de club, sinds kort getraind door Stepanovic, wel internationaal uitgeblonken. In 1988 werd de UEFA-Cup veroverd. Door het succes van Leverkusen is Karlsruhe geplaatst voor het UEFA-Cuptoernooi.

Paris Saint Germain versloeg in de bekerfinale van Frankrijk Nantes met 3-0. De verliezende ploeg beëindigde het duel in Parijs met acht spelers. Drie man werden uit het veld gestuurd. International Karembeu raakte buiten zijn zinnen toen scheidsrechter Harrel na een overtreding van hem een strafschop toekende. De verdediger moest onder dwang buiten de lijnen worden gebracht.

In Italië is Torino bijna zeker van de bekerwinst. Het won de eerste finale met 3-0 van AS Roma. Brescia is de vierde degradant in de hoogste afdeling van Italië geworden. De club verloor in Bologna het beslissingsduel van Udinese met 3-1. Bij Brescia speelde ex-Feyenoorder Sabau mee. Duitsland heeft in het toernooi om de US Cup met 4-3 van thuisland Verenigde Staten gewonnen. Het krachtsverschil was groter dan de uitslag doet vermoeden. De Amerikanen, eerder verrassend winnaar tegen Engeland, kwamen te kort tegen de ervaren Duitsers. Karl-Heinz Riedle scoorde drie keer. Lothar Matthäus speelde zijn honderdste interland. Bij Amerika viel Ernest Stewart van Willem II in de tweede helft in voor Wynalda. Engeland herstelde zich enigszins door een 1-1 gelijkspel tegen Brazilië. Invaller David Platt bezorgde met zijn eerste balcontact de Engelsen een voorsprong, Marcio Santos zorgde voor de gelijkmaker.

Bij Brazilië speelde verdediger Julio Cesar niet mee. Hij vertrok voor de wedstrijd naar Italië. Hij moest daar geld ophalen. Cesar werd in de Verenigde Staten bestolen van 80.000 gulden en vier horloges. Ook van twee andere Brazilianen en drie Duitse spelers werden spullen uit het hotel gestolen.

Overigens is de belangstelling voor toegangskaarten voor de eindronde van het WK voetbal 1994 in de Verenigde Staten enorm. Binnen vier uur waren zaterdag alle kaartjes voor Washington en Chicago uitverkocht. In beide steden worden vijf wedstrijden gespeeld. In Washington was slechts tien procent van de 51.000 toegangsbewijzen in de vrije verkoop. Bovendien werden de kaarten alleen verkocht in een pakket van vijf voor alle wedstrijden gezamenlijk. De prijzen varieerden van 270 tot 630 gulden voor de vijf duels.

In Amerika werd ook bekendgemaakt dat de wedstrijd om de Italiaanse Supercup tussen kampioen AC Milan en de bekerwinnaar (Roma of Torino) op 21 augustus in Washington zal worden gespeeld.