Chinese premier Li Peng weer in het openbaar

PEKING, 14 JUNI. De Chinese premier, Li Peng, is vandaag na een afwezigheid van bijna twee maanden weer in het openbaar verschenen.

Li Peng verscheen op de welkomstceremonie voor de bezoekende Maleisische premier Mohamad Mahathir. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zal hij “geleidelijk al zijn werkzaamheden hervatten”. Als officiële reden voor Li Pengs afwezigheid was tot nu toe opgegeven dat hij leed aan een zware verkoudheid, maar in diplomatieke kringen werd steeds vermoed dat de 65-jarige premier een hartaanval had gehad. Ook met een "politieke ziekte' werd rekening gehouden: Li Peng, een vertegenwoordiger van de harde communistische lijn, zou bij de andere leiders in ongenade zijn gevallen. Li nam vandaag de politieke draad weer op door meteen een aanval te lanceren op Westerse organisaties voor de mensenrechten. Tijdens het onderhoud met Mahathir veroordeelde hij Westerse critici en zei hij dat elk land zijn eigen concept van mensenrechten moet bepalen. “Democratie is geen doel maar een middel”, aldus Li Peng. (AP, Reuter)