Bonfire is snel beledigd en verveeld

HAAKSBERGEN, 14 JUNI. Op de mooiste wedstrijdlocatie van Nederland werden dit weekeinde weer de Nederlandse dressuurtitels verdeeld. Enerverend was de strijd om de tweede en volgende plaatsen. Gonnelien Gordijn zadelde Ideaal, één van de toppaarden van haar Duitse echtgenoot Sven Rothenberger. Zij kan prima met de ijverige heer op leeftijd overweg en werd tweede. Verder baarden de prestaties van Leida Strijk met het recent verworven Bollvorm-bezit Juwel enig opzien.

Het is ongelooflijk wat Strijk na tien keer oefenen met dit paard kan laten zien. Thuis mocht zij op advies van haar Duitse trainer Rehbein de moeilijke finaleproef Grand Prix Special zelfs niet eenmaal in zijn geheel doorrijden. Een kersverse combinatie moet elkaar eerst leren aanvoelen en reacties aftasten en heeft geen profijt van proeven oefenen, zo luidde zijn standpunt. Zo reed Strijk de allereerste Grand Prix Special van haar leven in Haaksbergen meteen in de wedstrijdring. Zij deed dat met veel overtuiging, goed voor een derde plaats. Aangezien de bekende steunpilaren van het Nederlandse team, Bartels en Bontje, kampen met blessures van hun paarden, komen de prestaties van Rothenberger-Gordijn en Strijk precies op het juiste moment.

Want één toppaard in het team is veel te weinig voor de zilveren medaille, die na het goud van Barcelona min of meer weer wordt verwacht voor het EK in september. Dat ene Nederlandse wereldtoppaard is natuurlijk het tienjarige talent Olympic Bonfire. Met de 25-jarige Anky van Grunsven in het zadel won het paard voor de derde achtereenvolgende maal het Nederlands kampioenschap. Bonfire gold vanaf het prille begin van zijn africhting af al talent.

aar hoe school je een potentieel talent tot wereldpaard dat internationale medailles wint? En hoe houd je een paard dat alle oefeningen al jaren kent jaar in jaar uit gemotiveerd om ze op wens subliem te tonen? Van Grunsvens partner en trainer Sjef Janssen (43) is nu ongeveer twee jaar intensief bij de training van Bonfire betrokken. Zijn filosofie is rechtlijnig en eigenlijk heel simpel: breng een paard in de training in moeilijkheden, dan weet je vervolgens wat je moet oefenen om een paard mentaal en fysiek echt sterker en beter te krijgen. Bovendien kom je tijdens wedstrijden ook voor onverwachte situaties te staan. Een ruiter leert door die wijze van trainen net als het paard problemen sneller en handiger op te lossen.

Bonfire wordt door Janssen bestempeld als een topatleet bij uitstek. Janssen: “Lichtvoetige paarden met veel volbloeds in de afstamming zijn geboren atleten die lichamelijk met geen enkele dressuuropgave moeite hebben. Bonfire is zo'n paard. Rembrandt, de tweevoudige Olympische kampioen, is een soortgelijk type. Alleen geestelijk kunnen deze soepele atleetjes het werk soms niet aan. Zij hebben tijd nodig om psychisch in balans te komen, om te rijpen. Als zulke paarden ouder worden, worden ze rustiger en krijgen ze een superieure uitstraling zonder die jeugdige haast die hun optreden eerder altijd kenmerkte.”

Wanneer een dressuurpaard zijn hele wedstrijdprogramma zonder haperingen perfect beheerst, moet je hem vervolgens heel selectief inzetten voor wedstrijden. Janssen: “Het wedstrijdrijden is voor een echt toppaard een kwestie van taktiek. Een sensibel paard als Bonfire is snel beledigd en is zo intelligent dat hij ook snel verveeld is. Veel wedstrijden lopen is saai voor het paard, dat zich toch elke keer tot het uiterste inspant. Het is bovendien niet tactisch tegenover de jury. Een jurylid moet zich kunnen laten betoveren door een paard. Dat kan alleen als de vedette slechts bij hoge uitzondering enkele keren per jaar in de wedstrijdring verschijnt. Dan blijft een optreden heel speciaal. Een uitzonderlijk hoogtepunt van de sport.”

“Met Bonfire wagen we ons over drie weken in Aken in het hol van de leeuw. Wij willen de confrontatie in Duitsland met de allerbeste dressuurpaarden van de wereld graag aangaan. Daarna zullen we ons niet meer in het openbaar vertonen tot de Europese kampioenschappen, om daar kans te maken op een individuele medaille. Bonfire scoorde dit weekeinde met 76,58 procent een nieuw persoonlijk record. Dat moet genoeg zijn voor een internationale medaille.”

    • Claartje van Andel