Blauwhelmen VN doden in Somalië zeker 14 betogers

MOGADISHU, 14 JUNI. Pakistaanse VN-militairen hebben gisteren in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker veertien betogers doodgeschoten. Intussen zetten de VN ook vanmorgen de zaterdagochtend begonnen bombardementen voort op doelen van de Somalische krijgsheer Mohamed Farah Aideed.

Een menigte betogers, grotendeels aanhangers van Aideed, verzamelde zich gisteren om hun ongenoegen te uiten over de bombardementen op wapendepots en andere voorzieningen van hun leider. De Pakistanen, die vorig weekeinde 23 collega's verloren tijdens een inspectie van een van Aideeds arsenalen, openden daarop volgens ooggetuigen, onder wie enkele journalisten, zonder enige waarschuwing het vuur op de menigte.

Zeker veertien mensen, onder wie vrouwen en kinderen, kwamen daarbij om het leven. Latere berichten spraken zelfs van twintig doden. Ook vielen er tientallen gewonden. In de ziekenhuizen van de stad speelden zich vervolgens chaotische taferelen af.

De Pakistanen vergrootten de verwarring door te ontkennen dat ze het vuur hadden geopend. Ook was er volgens hen niemand gedood tijdens de schietpartij. Pakistaanse zegslieden probeerden eveneens uit alle macht de indruk weg te nemen dat de Pakistaanse blauwhelmen wraak hadden willen nemen voor de dood van hun collega's.

Ook vanmorgen voerden de VN met Amerikaanse AC-130 toestellen weer aanvallen uit op installaties en opslagplaatsen van Aideed. Daarbij werd volgens een ooggetuige zeker één persoon gedood. Bij soortgelijke acties gisteren verloren negen mensen het leven. In totaal zouden er tot dusverre 37 doden zijn gevallen als gevolg van de bombardementen.

De vliegtuigen waren ter beschikking gesteld door de Verenigde Staten, die maatregelen nodig achtten tegen Aideed, omdat ze hem verantwoordelijk houden voor de dood van de 23 Pakistanen vorige week. Vanuit Koeweit zijn per schip ook Amerikaanse versterkingen onderweg naar Somalië.

Aideed, die de afgelopen dagen felle kritiek op de VN en de VS heeft laten horen, bezocht vanmorgen de plaats van het jongste bombardement. “God zal Washington even zeker vernietigen als onze eigen stad Mogadishu”, aldus de krijgsheer. Pamfletten in de straten van Mogadishu noemden de blauwhelmen een "strijdmacht van de dood'.

Door het incident van gisteren is de onvrede met de VN onder Somaliërs verder toegenomen. Hulporganisaties maken zich ernstige zorgen over de toenemende vijandigheid jegens buitenlanders.