Verkiezingen Nigeria beginnen in weerwil van rechterlijk verbod

LAGOS, 12 JUNI. De Nigeriaanse presidentsverkiezingen zijn in weerwil van een rechterlijk vonnis om ze uit te stellen vanochtend begonnen.

De militaire regering negeerde gistermiddag de uitspraak van een rechtbank in de hoofdstad Abuja en gebood voortgang van de verkiezingen. Het ministerie van buitenlandse zaken wees gisteren een Amerikaanse diplomaat uit als gevolg van de controverse rond de verkiezingen.

Een eerder dit jaar door de militaire president Babangida uitgevaardigd decreet maakt het elke rechtbank onmogelijk zich te bemoeien met de datum en organisatie van de verkiezingen. Een mysterieuze organisatie, de Vereniging voor een Beter Nigeria (ABN), die pleit voor een verlenging met vier jaar van het militaire regime, had de rechtszaak aangespannen. De rechter achtte de aantijging van de ABN dat er enkele maanden geleden op grote schaal fraude werd gepleegd tijdens de partijbijeenkomsten die de twee presidentskandidaten kozen, gegrond. De rechter besloot daarom dat deze beschuldigingen eerst noesten worden onderzocht alvorens er verkiezingen konden plaatsvinden.

Ten minste drie pro-militaire organisaties voerden de afgelopen dagen hun activiteiten op om de verkiezingen te annuleren. Deze groepen achten de tijd niet rijp voor een machtsoverdracht aan burgers. De twee presidentskandidaten Bashir Tofa en Moshood Abiola zouden volgens hen corrupt zijn en staat de sociaal-economische een machtsoverdracht niet toe.

De Amerikaanse ambassade noemde gistermorgen uitstel “onacceptabel”. Later op de dag werd deze verklaring afgezwakt en spraken de Amerikanen hun “grote zorgen uit”. De schade aan de Nigeriaans/Amerikaanse relaties was toen al aangericht. Het Nigeriaanse ministerie van buitenlandse zaken gebood het hoofd van de informatiedienst van de ambassade het land binnen 72 uur te verlaten wegens “onaanvaardbare inmenging in binnenlandse aangelegenheden.” In Lagos, het commerciële centrum van Nigeria, dreigde de spanning gisteren tot kookpunt op te lopen. De bevolking toont zich toch al uiterst skeptisch of het leger werkelijk de macht uit handen zal geven. De wantrouwige inwoners van Lagos vreesden dat Bangida de rechtszaak zou aangrijpen om opnieuw het democratiseringsproces te vertragen. De president stelde al drie keer eerder de machtsoverdracht uit. “Dit land ontploft als de verkiezingen niet doorgaan”, zei een woedende inwoner gisterochtend. “Nigeria wordt een hel”, zei een diplomaat.

    • Koert Lindijer