Skinheads nemen genoegen met één gezuiverde staat

Tweede Lijn: Skinheads. Zondag, Ned.2, 21.55-22.20u.

“We willen gewoon een vreedzame demonstratie houden”, zegt Bill Riccio ter geruststelling tegen de agent. Zijn T-shirt schreeuwt om White Power, zijn vrienden zwaaien met nazi-vlaggen, hun armen zijn volgetatoeëerd met hakenkruizen. En daar zijn de puntmutsen van de Ku Klux Klan ook, die van harte meescanderen: “Nigger! Nigger! Nigger!” Of: “Who needs faggots?” Of: “Six million more!”

Nee, prettig gezelschap is het niet, de vrienden van Bill Riccio. Ze trekken door Birmingham, Alabama om de staat uit te roepen tot een vrij-

staat voor blanken. “Onze vijanden hangen we op.” Een blank Amerika is het ideaal van de Aryan National Front, maar voorlopig nemen ze genoegen met één gezuiverde staat. Zonder negers, zonder joden, zonder flikkers.

Veronica's "Tweede Lijn' vertoont vanavond de korte documentaire Skinheads USA. De titel belooft meer dan we krijgen: de film gaat enkel en alleen over de volgelingen van Riccio, van wie we er nooit meer dan een handvol zien. En ziedaar het manco van deze documentaire. Natuurlijk is het schokkend om iemand in een discussie te horen zeggen dat zijn gesprekspartner zich beter gedeisd kan houden: “Als de tijd daar is smeek je om genade. Als je dan al niet aan een tak bungelt.” Maar je wilt toch enig idee hebben van de omvang van het gevaar.

Zolang Bill Riccio (die volgens zijn devote aanhangers dezelfde starende blik heeft als Adolf Hitler, wat hij bescheiden ontkent) zijn ariërs recruteert uit van huis weggelopen jongens “die niet genoeg liefde van hun vader hebben gekregen” en die hij te eten belooft in ruil voor wat geleuter over de wederopstanding van Hitler, ben je geneigd te denken dat het arische front wel zal smoren in zijn eigen idiotie.

Maar schijn bedriegt. Deze skinheads, die elkaar voortdurend liefdevol over de stoppels wrijven, worden geoefend in het schieten met automatische geweren en in Waco is aangetoond hoe een lunatieke sekte het aardig kan uithouden tegen de politie. Ze zouden in de VS veegploegen de straat op moeten sturen om dit soort jongens liefdevol op te vangen, vóór ze in handen vallen van types als Bill Riccio of David Koresh.

    • Bas Blokker