Regilio Tuur na verlies: "Van juryleden kun je niet winnen'

CAYENNE, 12 JUNI. Regilio Tuur voelde zich zeker, maar de driekoppige jury besliste anders. Om drie uur afgelopen nacht raakte de bokser uit Hoogvliet zijn vorig jaar december veroverde Europese titel in het zwaarvedergewicht kwijt aan zijn uitdager Jacobin Yoma. “In de ring moet je het zelf doen, maar van juryleden kun je het niet winnen”, reageerde de teleurgestelde Tuur na afloop van het gevecht in Cayenne, Frans Guyana. Hij dacht zich in de met 5000 overenthousiaste toeschouwers gevulde hal beheerst naar behoud van zijn titel te hebben gebokst, maar het jury-oordeel trof hem harder dan de stoten van zijn opponent.

Hoewel Yoma, een 27-jarige brok energie die vorig jaar december in Rotterdam de strijd van Tuur verloor, wel bleef komen. Gesteund door zang, gejuich en gejoel ging hij op zoek naar het kampioenschap. Tuur stopte zijn hoofd na de partij in een emmer ijswater, maar hij bleef oververhit door de hoge temperatuur en de ontstemming over de uitslag. “Ik heb gedaan waarvan ik dacht dat ik het moest doen. Ik ben blijven scoren, ik ben punten blijven maken. Heus ik kan realistisch zijn. Als ik verlies geef ik dat toe, maar dit resultaat begrijp ik niet.”

Tuurs visie klonk niet als gespeelde verontwaardiging. Hij was de hele partij de betere bokser, maar Yoma toonde zich veel onstuimiger en die instelling benvloedde de arbitrage. De Belgische scheidsrechter Logist had zelf een ruim verschil gezien: 118-113 in het voordeel van de voor Frankrijk boksende Yoma. De Britse waarnemer naast de ring hield het op 116-113 en alleen het Italiaanse jurylid zag met minimaal verschil Tuur als winnaar 116-115.

De beoordeling was niet gemakkelijk geweest, moest de Belgische scheidsrechter toegeven. “Als je druk in de weer bent met opletten in de ring is het moeilijk ook nog punten te geven. Eigenlijk moet dat niet nodig zijn. Maar”, zo probeerde hij zijn eigen twijfel te maskeren, “Tuur heeft de eerste vijf ronden geheel aan zich voorbij laten gaat.”

Toch meende de Nederlandse bokser, die een half jaar Europees titelhouder is geweest, juist dat met name de beginfase hem goed afging. Hij sloeg de eerste ronde een wondje boven het rechteroog van zijn tegenstander en in de derde ronde herhaalde hij dat boven het linkeroog. Die laatste klap beschouwde hij als een bewijs van zijn precisie. Het had er alle schijn van dat Tuur te veel overtuigd geweest is van de diepe indruk die dat had gemaakt op de scheidsrechter en de jury, terwijl hij de invloed van Yoma's moed en de opzwepende aanmoedigingen van het publiek op de beoordelaars heeft onderschat.

Bovendien moest Tuur erkennen dat hij zijn tegenstander niet zodanig had "aangeslagen' dat hij daarmee zijn suprematie had bewezen. “Ik weet dat je niet iedereen eruit kunt slaan. Daardoor werkte ik op punten, liet ik hem missen, zette ik hem vanaf de achtste ronde achteruit. Ik heb alles gegeven, ik heb niet het gevoel dat ik heb verloren. Ik heb de uitdaging gezocht in een moeilijke omgeving. Nu moet ik weer opnieuw beginnen.”

Tuur verdiende met dit gevecht twee ton, maar zal door dit resultaat dalen op de wereldranglijst van de belangrijke bond WBC, die hem als eerste had geplaatst op de uitdagerslijst voor wereldkampioen Nelson. “Hoe groter de risico's, hoe groter de glorie”, is een lijfspreuk van Tuur. Na zijn 36ste profpartij en zijn derde nederlaag is hij teruggeworpen door het grote risico dat hij nam te gaan boksen in een tropisch land met een uitzinnige groep bewonderaars voor de man die hem wilde stuiten en kan hij slechts hopen op een snelle herkansing.

    • Theo Reitsma