PSV ontslaat hoofdtrainer Westerhof

ROTTERDAM, 12 JUNI. PSV heeft gisteren hoofdtrainer Hans Westerhof ontslagen. Een dag eerder was zijn assistent Frank Arnesen in Eindhoven uit zijn functie gezet. Voorzitter Jacques Ruts kondigde gisteren tijdens een persconferentie een kritisch zelfonderzoek van het bestuur aan. Op een mogelijk vertrek van manager Kees Ploegsma ging de voorzitter niet in.

“Zolang PSV in woelig water is, moet het bestuur orde op zaken stellen”, liet Ruts weten. “Eerst moeten we de opvolging van Westerhof en Arnesen regelen. Daarna kijken we verder. We zijn met een algeheel intern onderzoek begonnen. Niemand wordt daarin ontzien. Ontslag is echter de meest extreme vorm van correctie die een organisatie kan aanbrengen. Wij falen allemaal van tijd tot tijd. Ook het bestuur heeft gefaald. Dat heeft het afgelopen seizoen wel uitgewezen.”

PSV moest dit jaar het kampioenschap laten aan Feyenoord en de beker aan Ajax. In de Europa Cup bereikte de club de lucratieve Champions League, maar daarin verloor de ploeg tweemaal van AC Milan en tweemaal van IFK Göteborg.

Ruts noemde het afscheid van Westerhof onvermijdelijk. “Gezien de tegenvallende resultaten en de manier waarop deze resultaten werden behaald, moesten we dit besluit nemen. Het vertrek van Arnesen staat overigens volledig los van het ontslag van Westerhof. Beide zaken hebben niets met elkaar te maken.”

Volgens Ruts kampt PSV met tal van kleine en grote problemen. “Hoewel die indruk vaak wordt gewekt, vormt Romario beslist niet het enige probleem binnen PSV. We moeten in korte tijd vele kwesties oplossen. Westerhof heeft Romario niet in het gareel gekregen en dat heeft zeker een rol gespeeld in onze besluitvorming. Een transfer van Romario naar Valencia is niet uitgesloten, maar concrete afspraken zijn nog altijd niet gemaakt.” Ruts benadrukte dat van een nieuwe trainer in de eerste plaats herstel van de discipline bij de club wordt verwacht.

Arnesen verdween na al te openhartige kritiek in een interview op de situatie bij de nummer twee uit de eredivisie. Westerhof heeft naar buiten nooit één ongunstig woord over de club losgelaten. De 44-jarige coach is in enkele gesprekken door PSV genformeerd over zijn vertrek. Hij was in het betaalde voetbal vier jaar werkzaam bij FC Groningen, en had bij PSV een overeenkomst tot het einde van het volgende seizoen. Hij was bij PSV de opvolger van de Engelsman Bobby Robson.

De relatie tussen de topscorer Romario en PSV is het afglopen jaar verstoord, niet in de laatste plaats wegens de onverenigbaarheid van karakter tussen hem en de coach. Het is één van de punten die Westerhof wordt kwalijk genomen. Romario, door manager Ploegsma ingeschat als een voetballer met tenminste de waarde van een nieuwe tribune, heeft in de jaren voor Westerhof kwam, steeds de hand van de manager boven zijn hoofd geweten.

Een groeiende irritatie binnen de spelersgroep, zoals ook werd aangehaald door Arnesen, was het gevolg. Westerhof heeft geprobeerd maatregelen te nemen. Met sancties tegen Romario. Vanenburg moest zijn aanvoerdersband aan Van Tiggelen overhandigen, de vaste plaats van de oud-Ajacied was niet langer zeker.

Westerhof probeerde tegen de stroom op te roeien in zijn openhartige rechtlijnigheid, maar slaagde er niet in de eenheid binnen de groep terug te brengen. Romario liet zich minachtend uit over enkele werkers binnen de groep, anderen veroordeelden het sierlijkste paard uit de stal omdat hij zich niet geroepen voelde de ploeg uit het moeras te trekken.

In eerdere jaren had Romario zijn kritiek ook niet voor zich gehouden. Hij verkoos medische behandelingen in Brazilië omdat hij twijfels had over de begeleiding op dat punt bij PSV. Hij verweet de club te weinig goede voetballers aan te trekken om op hoog niveau mee te kunnen doen. Het gelijk van de Braziliaan kan ter discussie staan, maar zeker is dat weinig Nederlandse clubs zo veel geblesseerden hebben gehad als PSV en dat de prognoses over de herstelperiode steeds te optimistisch bleken.