Noord-Korea toch niet uit het NPV

NEW YORK, 12 JUNI. Noord-Korea trekt zich voorlopig niet terug uit het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (NPV). Dit is meegedeeld na afloop van besprekingen tussen Amerikaanse en Noordkoreaanse functionarissen in New York.

In een verklaring van de twee landen staat dat “de regering van de Democratische Volksrepubliek Korea eenzijdig heeft besloten voor zolang als zij dat nodig oordeelt de uitvoering op te schorten van haar beslissing om zich terug te trekken uit het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens”. Op deze manier wil Pyongyang een goede uitgangsbasis scheppen voor voortzetting van de dialoog met de Verenigde Staten. Noord-Korea wordt ervan verdacht bezig te zijn in het geheim kernwapens te maken, nadat het op 12 maart bekend maakte zich te zullen terugtrekken uit het zogeheten Non-proliferatieverdrag. De leider van de Noordkoreaanse delegatie bij de besprekingen, onder-minister van buitenlandse zaken Kang Sok Ju, verschafte geen duidelijkheid over het eventueel weer toelaten van inspectie van de Noordkoreaanse nucleaire installaties. Hij volstond met de mededeling dat inspectie zou afhangen van de onpartijdigheid van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen, en van het verdere verloop van de besprekingen. De Amerikaanse onder-minister van buitenlandse zaken Robert Galluci toonde zich ingenomen over het resultaat van de besprekingen. Hij noemde de Noordkoreaanse beslissing om de opzegging van deelname aan het NPV voorlopig uit te stellen “een stap in de goede richting”, ook al was er nog geen regeling gevonden voor hervatting van de internationale inspecties. De Verenigde Staten en Noord-Korea hebben sinds het begin van deze maand intensief met elkaar onderhandeld over het Noordkoreaanse voornemen. De onderhandelingen zullen op een nog nader te bepalen datum worden voortgezet. (Reuter)

"Regeringsleger Cambodja doodde 29 Funcinpec-leden'

PHNOM PENH, 12 JUNI. De Cambodjaanse partij Funcinpec heeft de regering ervan beschuldigd kort na de recente verkiezingen 29 Funcinpec-leden vermoord te hebben. De moorden werden vorige week gepleegd door soldaten in regeringsuniform in de provincie Siem Reap, aldus een verklaring van de royalistische Funcinpec, die de verkiezingen won. Ook elders zouden Funcinpec-aanhangers en -functionarissen zijn gedood. De regeringspartij PCC weigert de overwinning van de Funcinpec te erkennen. Premier Hun Sen heeft gedreigd met afscheiding van enkele provincies uit protest tegen de uitslag. In die provincies werd gisteren gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van VN-waarnemers. De leider van de Rode Khmers, Khieu Samphan, heeft gisteren in een radioboodschap opgeroepen de leiders van "het spookbewind in Phnom Penh' te vermoorden, onder wie premier Hun Sen, die een "marionet van Hanoi' zou zijn. De Rode Khmer, die uit tactische overwegingen de overwinning van Funcinpec heeft erkend, riep de VN op zich te verzetten tegen "het spelletje van de CPP'. De Britse explosievenexpert die deze week door Khmer-aanhangers in het Westen van Cambodja werd ontvoerd, is nog steeds niet terug. Een grootscheepse zoekoperatie bleef gisteren zonder resultaat, nadat een VN-helikopter de vermoedelijke ontvoerders weliswaar lokaliseerde, maar door de slechte terreinomstandigheden niet kon landen. (AFP, Reuter)